Nieuwsberichten

Filmdocumentaire over Roemenen

Sophie Vanormelingen maakt een documentaire waarin ze drie Roemenen die in België wonen volgt. Ze zoekt hiervoor enkele Roemenen die hun verhaal willen delen.

Als kijker van deze documentaire krijg je een duidelijk beeld van hoe het communisme in Roemenië voor hen was. De getuigen vertellen hoe het communisme hen heeft beïnvloed en gevormd.  Het is een historische documentaire die qua stijl vergelijkbaar zijn met reeksen zoals “Kinderen van” (de collaboratie, het verzet, de Holocaust en de kolonie).

Het interview verloopt als volgt:

De eerste stap als getuige is een voorgesprek. Hier overloop je met Sophie alle vragen en bekijken jullie ook waar het interview zal plaats vinden. Jullie beslissen ook wanneer we filmen. De periode is van eind december 2022 tot begin februari 2023. Er wordt telkens één dag per persoon gefilmd en het filmen duurt maximum een halve dag.

Wat voor getuigen zoekt Sophie?

  • Nederlands of Franstalig
  • Moet een vlotte babbel hebben
  • Iemand met een persoonlijk verhaal (of het verhaal van hun hun ouders of grootouders)

Personen die video’s of foto’s van vroeger willen delen voor deze documentaire kunnen deze eveneens bezorgen aan Sophie.

Ben je geïnteresseerd om als getuigen je ervaring te delen of ken je iemand uit je omgeving die hiertoe bereid is? Stuur dan een mailtje naar Sophie via het emailadres sophievanormelingen@hotmail.com met vermelding van je telefoonnummer.

Sophie studeert Toegepaste Audiovisuele Communicatie aan de hogeschool Thomas More in Mechelen.