ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Het gaat bergaf met de coronasituatie in Roemenië

Hoogste aantal COVID-19 gevallen

In Roemenië is gisteren het hoogste aantal COVID-19 gevallen per dag gemeten over 24 uur sinds het begin van de pandemie. Het is ook de eerste keer dat de drempel van 15.000 gevallen werd overschreden (77.738 testen werden afgenomen). Er werden over dezelfde periode 252 sterfgevallen gemeld, eveneens een record. Hiervan hadden 238 patiënten eerdere aandoeningen, en 227 waren niet gevaccineerd. Op 5 oktober waren er 14. 402 Covid-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuizen, daarvan liggen er 1.480 op intensive zorgen. Meer cijfers kan je terugvinden op de website van Romanian Insider.

Nieuwe maatregelen in Roemenië

De volgende maatregelen zijn van kracht al naargelang het lokale incidentiecijfer:

Bij een incidentie ≤ 2 / 1.000 inwoners en ook tussen 2 – 3 / 1.000 inwoners:

 • Verschillende beperkingen m.b.t. het aantal deelnemers aan openbare en privé evenementen;
 • Restaurants en terrassen mogen met beperkte capaciteit openblijven;
 • Maskerplicht op openbare plaatsen binnen en drukke plaatsen buiten zoals het openbaar vervoer, markten, stations enz.

Tussen 3 – 6 gevallen / 1.000 inwoners:

 • Het digitaal EUcovidcertificaat geldt als toegangspaspoort tot concerten, festivals, cinema’s en theaters, privé evenementen binnen, workshops en conferenties, betogingen, restaurants en cafés binnen, bars, clubs en discotheken, gokzalen, overdekte zwembaden enz. (Kinderen ≤ 12 jaar oud zijn hiervan vrijgesteld);
 • Dezelfde regels als boven m.b.t. de maskerplicht.   

Tussen 6 en 7,5 gevallen / 1.000 inwoners:

 • Toegang tot restaurants, cafés, verschillende activiteiten en evenementen toegelaten tussen 5u – 24u en met 50% capaciteit, alleen voor:
  • personen die minstens 10 dagen volledig gevaccineerd zijn.
  • personen die een herstelcertificaat kunnen voorleggen dat aantoont dat ze minstens 15 dagen en max. 180 dagen hersteld zijn van COVID-19
  • kinderen ≤ 12 jaar oud.
  • Een negatieve test is dus niet langer geldig!
 • Er gaat een avondklok in op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 20u00 – 5u00 (uitzonderingen: personen die minstens 10 dagen volledig gevaccineerd zijn en personen met een herstelcertificaat (zie boven);
 • Winkels moeten op dezelfde dagen tussen 22u00 – 5u00 sluiten;
 • Maskerplicht op alle openbare plaatsen binnen en buiten.

Als de drempel van 7,5 gevallen / 1.000 inwoners wordt overschreden:

 • Dezelfde maatregelen als hierboven wat maskerplicht en toegang betreft;
 • De avondklok wordt dan gedurende de hele week tussen 20u00 – 5u00 ingevoerd met dezelfde uitzonderingen en winkels moeten dagelijks tussen 22u00 – 5u00 sluiten. (bron: reisadvies buitenlandse zaken)

Zaterdag hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de maatregelen. Een van de betogingen werd georganiseerd door extreem rechtse partij AUR, meldt Romanian Insider. Het is niet duidelijk of deze maatregelen al dan niet overheid blijven, gezien 3 dagen na de beslissing (gisteren) de regering is gevallen. Dat was te lezen op de website van VRT.

Scholen in Roemenië blijven toch open

Eerder werd beslist dat de lessen in Roemenië online doorgaan als de infectiegraad boven de 6 gevallen / 1.000 inwoners stijgt. Nu hebben de Roemeense autoriteiten besloten om de scholen open te houden, ongeacht het aantal gevallen van COVID-19 in een bepaalde stad. Alleen de klassen waar besmette leerlingen zijn gesignaleerd, zullen worden gesloten. Om die op te sporen zullen massaal tests worden uitgevoerd onder leerlingen. Zo schrijft Romanian Insider.

Roemeense ziekenhuizen liggen opnieuw vol

In het Marius Nasta Instituut in Boekarest, een van de belangrijkste ziekenhuizen in de stad waar COVID-patiënten worden behandeld, werden bedden in de gangen van het gebouw geplaatst. In een Facebook-post legde de instelling uit dat er 104 COVID-patiënten waren opgenomen, terwijl er 81 bedden beschikbaar waren. De manager van het ziekenhuis vertelde dat de situatie slechter was dan tijdens eerdere golven van de pandemie. Ze zei dat de situatie vergelijkbaar was met die in Iași, in het noordoosten van Roemenië, waar ambulances stonden te wachten met patiënten die moesten worden beoordeeld voor opname omdat het aantal beschikbare plaatsen beperkt was. Ook in Timisoara zijn er nog maar een paar vrije bedden over. De manager daar suggereert dat er binnenkort misschien buitenlandse hulp nodig is. (bron: Romanian Insider)

Om de situatie onder controle te houden werd maandag beslist om in de Roemeense openbare ziekenhuizen voor 30 dagen de ziekenhuisopnames en niet-spoedeisende operaties te schorsen. Meer hierover lees je op de website van Roamian Insider. Ondertussen openen mobiele eenheden voor COVID-19 patiënten ook terug de deuren.

Opnieuw brand in ziekenhuis

Op vrijdag 1 oktober woede er een brand op de intensive careafdeling van het ziekenhuis in Constata. Daarbij zijn 7 doden gevallen. De oorzaak is nog onbekend. Het is al de derde ziekenhuisbrand in Roemenië in minder dan een jaar. Je kunt meer lezen op de Nederlandse website NRC.

Nog niet ingeschreven voor de familiedag in Bokrijk?