‘ADR-Vlaanderen wil sterke groepen van vrijwilligers uitbouwen die een Europees engagement aangaan. ADR-Vlaanderen wil deze groepen begeleiden en ondersteunen door mensen samen te brengen, informatie en vorming te bieden, samenwerking te stimuleren en gemeenschappelijke projecten op te zetten‘, zo formuleerden wij in onze missie.
Daarom werken wij zowel aanbod- als vraaggestuurd op 3 niveaus:
De werkgroepen brengen kennis en ervaring samen rond een specifiek onderwerp, zoals toerisme, jeugdwerk of brandweer. De vrijwilligers zetten eigen projecten op, zoals een infostand om toerisme naar Roemenië te promoten of een benefiet ten voordele van het Roemeense jeugdwerk.
Gezondheidszorg voor ouderen is zeker in rurale gebieden in Roemenië een groot probleem. Veel ouderen blijven verstoten van de zorg waar ze nood aan hebben. Naar schatting een vijfde van de ouderen in Roemenië heeft nood aan thuiszorg die vandaag ontbreekt. Om daar iets aan te doen startten we met ADR-Vlaanderen een thuiszorgproject op in zes gemeenten met een Vlaamse partner.
Toerisme kan voor Roemenië een grote economische troef worden. Roemenië is voor vele Westerse vakantiegangers een grote onbekende. Toch heeft Roemenië heel wat troeven om toerisme in de toekomst een motor van sociaal-economische ontwikkeling te laten worden. ADR-Vlaanderen promoot daarom toerisme naar Roemenië vanuit Vlaanderen (en Nederland).Â
In 2011 startte een werkgroep ADR-T(oerisme) met het uitwerken van een beleidsplan toerisme dat de leidraad vormt om gemeenschappelijke doelstellingen te realiseren.
De werkgroep ADR-T heeft ondertussen ook:
Van september 2013 tot augustus 2015 was ADR-Vlaanderen één van de 4 partners in het leerpartnerschap ‘SLOW Tourism’.
Leden van de werkgroep ADR-Toerisme kregen zo de kans om deel te nemen aan dit project.
SLOW staat voor:
Naast ADR-Vlaanderen zijn er nog drie partners uit drie verschillende landen die deelnemen aan dit project:
De werkgroep Jeugd verzamelt kennis en expertise van en over jongeren en jeugdwerk in Roemenië. De werkgroep komt ongeveer driemaandelijks samen in Leuven en doet aan uitwisseling over het jeugdwerk in Roemenië, over jongerenuitwisselingen naar Roemenië. De werkgroep organiseert ook eigen evenementen in Vlaanderen:
De werkgroep brandweer brengt ADR-groepen bij elkaar die een vrijwillig brandweerkorps ondersteunen in Roemenië. Er wordt informatie uitgewisseld over materialen en verschillen in organisatie tussen België en Roemenië en voorstellen werden gelanceerd om samenwerking tussen de verschillende ADR-groepen te stimuleren.
De werkgroep fondsenwerving buigt zich over toekomstige fondsenwerving voor The Open Network.