ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR-Vlaanderen vindt het ook in deze periode belangrijk om solidair te zijn met Roemenië. Ook dit land krijgt namelijk te maken met de gezondheidscrisis die COVID-19 veroorzaakt. Roemenië is hier echter veel minder goed op voorbereid. De gezondheidszorg is er namelijk niet zo goed uitgebouwd als hier. Ter vergelijking: in België hebben we 1.900 intensive care bedden, in Roemenië zijn dat er 1.500, voor 8,13 miljoen inwoners meer. Nog een groter probleem is het tekort aan beschermend materiaal.  Er komen berichten van dokters die ontslag nemen omwille van tekort aan beschermend materiaal en een ziekenhuis waar chaos heerst nadat 200 dokters en verplegenden besmet geraakten. Bovendien hebben ze veel minder verplegend personeel per 100.000 inwoners dan Vlaanderen!

Bescherming voor partnerdorpen in samenwerking met Bioracer

Daarom lanceert ADR-Vlaanderen samen met zijn partner Bioracer een oproep naar de lokale ADR-groepen. De ADR-groepen kunnen beschermend materiaal zoals mondmaskers, wegwerpoveralls en schorten bestellen voor hun partnerdorp aan democratische prijzen. Die worden dan met het transport van Bioracer naar Beius (Bihor, Roemenië) gebracht. Vanaf daar kan het materiaal verder verdeeld worden. ADR-groepen kunnen ervoor kiezen om afgewerkt materiaal te bestellen, maar kunnen ook zelfbouwpakketten voor mondmaskers aankopen en met hun partnerdorp afspreken dat ze ter plaatse in elkaar worden gezet.

Vandaag zijn 2 grote bestellingen (voor vzw Geels Roemeniëkomitee en Crucea Alb Galbena Buzau (Wit-Gele Kruis)) in productie gegaan in Racetex, Beius (Bihor). Vanuit Racetex zullen de afgewerkte materialen via UPS direct aan ADAM Slatina Timis en CAG Buzau geleverd worden.

Heeft jouw ADR-groep ook interesse contacteer dan Jef via jef.vanhoof@adrvlaanderen.be. Onderneem je andere acties met betrekking tot de coronacrisis in Roemenië? We horen het graag. Stuur je verhalen naar Lettice via lettice.michiels@adrvlaanderen.be.

Categorie: Covid-19