ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

De Werkgroep Toerisme van ADR-Vlaanderen stelde een mooie tentoonstelling samen over het ontstaan en de evolutie van de weerkerken in Transsylvanië. Er zijn naast mooie posters, boeken en een videopresentatie ook tien panelen van 100 op  50 cm die de geschiedenis en de verschillende vormen van de weerkerken illustreren.

Een weerkerk was een kerk die zodanig versterkt werd met muren en torens dat de bevolking er in tijden van oorlog, opstand of plundering er bescherming kon vinden.

De begeleidende tekst op de panelen is het Nederlands. De Franse en Roemeense versie vind je via de QR-codes of onderstaande links.

Paneel 10

De bewoners van de dorpen in Transsylvanië hadden vele vijanden. Niet alleen de Mongolen en Ottomaanse Turken vielen de dorpen en steden aan, maar ook plunderaars en opstandelingen trokken rond terwijl ze plunderden en moordden. Dan verschansten de dorpsbewoners zich in de

kerk die omringd was met muren en torens en verdedigden zij zich tegen de aanvallers door gloeiende pek en zware stenen van de muren en torens naar beneden te gooien. Jongens die een meisje uit het dorp wilden trouwen, moesten bewijzen dat ze sterk waren om vrouw en kind te kunnen verdedigen. Omdat te bewijzen moesten ze zware stenen naar boven op de muren en torens dragen.

DW-P10-1
DW-P10-2
DW-P10-3
DW-P10-4
Categorie: Weerkerken
-----