Iedereen heeft recht op toegang tot essentiële diensten van goede kwaliteit, zoals water, sanitaire voorzieningen, energie, vervoer, financiële diensten en digitale communicatie. Wie er behoefte aan heeft, krijgt steun voor toegang tot deze diensten.
Wees niet bang voor de politie! De politie heeft diverse taken. Veel mensen associëren politie met een situatie wanneer er iets fout gebeurd is. De politie doet echter meer dan controleren of tussenkomen in conflictsituaties. Wijkagenten zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor informatie en ze zetten zich in voor buurtwerking. Ze zorgen mee voor een aangename wijk waarin iedereen zich thuis voelt.
Heb je dringende politiehulp nodig, bel dan het gratis noodnummer 101. Voor brand en medische interventie kan je 100 bellen. Het noodnummer “112” is het unieke noodnummer dat in alle landen van de Europese Unie actief is, dus ook in België.
Om aanspraak te maken op een aantal rechten, moet je een officieel adres hebben in België. Je moet je domiciliëren op het adres waar je hoofdverblijfplaats hebt. Dat is de plaats waar je gewoonlijk en effectief verblijft voor het grootste deel van het jaar. Je domicilieadres is je officiële adres. Op dat adres ben je ingeschreven in het bevolkingsregister en krijg je al je officiële brieven.
Bij aankomst in België moet je jezelf binnen 8 dagen registreren bij het gemeentebestuur van je woonplaats. De administratie in de gemeente helpt je met de procedure. Je identiteitskaart, ook wel eID genoemd, fungeert als je belangrijkste identiteitsbewijs in België. Deze kaart bevat een chip met je persoonlijke gegevens en kan ook worden gebruikt voor online identificatie en digitale handtekeningen.
Je ontvangt een verblijfsvergunning en een identiteitskaart, die je altijd bij je moet hebben. Ga naar het gemeentehuis met uw paspoort, huurcontract, en eventuele andere benodigde documenten. Je zal een aanvraagformulier moeten invullen en een bewijs van verblijf moeten tonen. Na je registratie krijg je een Belgisch nationaal nummer (persoonlijk identificatienummer), dat je nodig hebt voor verschillende administratieve en sociale activiteiten. Na registratie ontvangt je een tijdelijke verblijfsvergunning. EU-burgers kunnen doorgaans gemakkelijk een verblijfsvergunning krijgen.
Je identiteitskaart, ook wel eID genoemd, fungeert als je belangrijkste identiteitsbewijs in België. Deze kaart bevat een chip met je persoonlijke gegevens en kan ook worden gebruikt voor online identificatie en digitale handtekeningen.
De aanvraagprocedure voor een eID kan enkele weken duren. Tijdens deze periode ontvangt je een ontvangstbewijs dat je kan gebruiken als tijdelijk identiteitsbewijs. Als je van adres verandert, moet je dit binnen 8 dagen melden bij het nieuwe gemeentebestuur. Je krijgt dan een nieuwe verblijfsvergunning en identiteitskaart met je nieuwe adres. Verleng je verblijfsvergunning tijdig om problemen te voorkomen.
Als je familieleden naar België wilt laten komen, moet je mogelijk een gezinsherenigingsprocedure doorlopen. Dit omvat het indienen van verschillende documenten en het voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals voldoende inkomen en geschikte huisvesting.
Opgelet!
Als je tijdelijk ergens anders verblijft, dan hoef je niet altijd je domicilieadres te veranderen. Je moet wel je gemeente verwittigen dat je tijdelijk niet op je domicilieadres verblijft.
Als je geen hoofdverblijfplaats hebt, dan kan je je in principe niet domiciliëren. In bepaalde gevallen kan je een referentieadres krijgen bij het OCMW, een particulier of bij een rechtspersoon. Op die manier kan je toch administratief in orde zijn (je post krijgen, een sociale uitkering kunnen aanvragen, enzovoort.)
Als je in België woont en werkt of studeert, is het belangrijk om zo snel mogelijk een Belgische bankrekening te openen. We raden je aan voor je vertrek uit je thuisland na te gaan of je bank een plaatselijke tegenhanger in België heeft. Een rekening openen kan enkele dagen in beslag nemen.
Je financiën beheren en een bankrekening openen is een essentiële stap die je toegang geeft tot een reeks financiële diensten, van het ontvangen van je salaris tot het betalen van rekeningen en sparen.
Waneer je een bankrekening geopend hebt, kan je je salaris ontvangen, rekeningen betalen en sparen.
Je moet je inschrijven op het gemeentehuis om een verblijfsvergunning en een Belgisch nationaal nummer te krijgen. Dit nummer is essentieel voor veel financiële zaken. Iedereen heeft recht op een basisbankrekening gekoppeld aan een bankkaart. Zo kun je: elektronisch betalen in winkels, contant geld opnemen en storten in België, geld overmaken, afschriften van je rekening opvragen.
Kies een bank en open een lokale rekening. Hiervoor heb je een identiteitsbewijs, bewijs van adres en je nationaal nummer nodig. Maak een afspraak of ga langs bij een bankfiliaal om je aanvraag persoonlijk in te dienen. Sommige banken bieden ook online mogelijkheden aan, maar persoonlijk langsgaan kan nuttig zijn voor advies. Tijdens je bezoek vul je een formulier in met persoonlijke gegevens en het type rekening dat je wilt openen.
Na goedkeuring ontvang je een betaalpas en je rekeninggegevens (IBAN en BIC). Hiermee kun je direct beginnen met bankieren. De meeste banken bieden online en mobiel bankieren aan. Dit is handig voor het beheren van je rekening, doen van betalingen, en controleren van je saldo.
Je kunt overal in België contant of met bankkaart in EURO betalen.
Je mag in België op de openbare weg rijden als je een geldig Europees nationaal rijbewijs bezit. Je mag slechts één Europees nationaal rijbewijs hebben. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen twee soorten rijbewijzen.
Heb je een geldig Europees rijbewijs zonder administratieve geldigheidsdatum en ben je minstens twee jaar ingeschreven in een Belgische gemeente? Dan moet je het verplicht omwisselen voor een Belgisch rijbewijs met een nieuwe administratieve geldigheidsdatum.
Daarnaast bestaat er een Europees nationaal rijbewijs met geldigheidsdatum. Zolang de geldigheidsduur van het Europees rijbewijs niet verlopen is, is de omwisseling tegen een Belgisch nationaal rijbewijs niet nodig.
Er zijn enkele belangrijke financiële stappen om te ondernemen. Je moet rekening houden met de Belgische belastingregels en de belangrijkste is dat je belastingplichtig bent.
Zodra je in België woont en ingeschreven bent in de bevolkingsregisters, word je als fiscaal inwoner beschouwd. Dit betekent dat je belasting moet betalen in België.
Je bent verplicht om aangifte te doen van al je inkomsten, zoals salaris, huurinkomsten, buitenlandse inkomsten, en beleggingen. Het belastingtarief is progressief, wat betekent dat je meer belasting betaalt naarmate je inkomen hoger is.
België heeft verdragen met veel landen om dubbele belasting te voorkomen. Als je in het buitenland inkomsten hebt, kan dit verdrag bepalen hoe deze worden belast.
Als je zelfstandige bent of een variabel inkomen hebt, kan het zijn dat je voorafbetalingen moet doen om te voorkomen dat je een boete krijgt bij je belastingaangifte.
Naast de federale inkomstenbelasting zijn er ook lokale belastingen, zoals de gemeentebelasting, die afhankelijk is van waar je woont.
Elk jaar moet je een belastingaangifte indienen, meestal voor 30 juni. Dit kan online via Tax-on-web of op papier.
Voor gedetailleerde begeleiding kan je een belastingadviseur raadplegen.