ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Een gids voor nieuwkomers

1. Onderwijs, opleiding en een leven lang leren

1. Onderwijs, opleiding en een lang leven leren

Iedereen heeft recht op onderwijs en opleiding om vaardigheden te verwerven die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt.

Kleuteronderwijs

Kleuteronderwijs (kleuters tussen 2,5 en 4 jaar) is niet verplicht, maar wel een aanrader. Je kleuter leert er sociale vaardigheden, raakt vertrouwd met taal en met praktische vaardigheden. De kleuterjuf of -meester bereidt je kind voor op het lager onderwijs. 5-jarige kleuters zijn wel leerplichtig.

In de voorbereiding naar de kleuterklas kan Kind & Gezin je ook met raad en daad bijstaan. 

De meeste kinderen stappen over van de kleuterschool naar de lagere school als ze 6 jaar zijn. Meer precies: op 1 september van het kalenderjaar waarin ze 6 worden.

Om te starten in het Nederlandstalig gewoon lager onderwijs, moet je kind in het schooljaar ervoor voldoende aanwezig geweest zijn in een Nederlandstalige kleuterschool.

Bij het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding) kan je terecht voor hulp en ondersteuning. 

Secundair onderwijs is ingedeeld in drie graden en biedt verschillende studieopties, waaronder algemeen secundair onderwijs (ASO), technisch secundair onderwijs (TSO), kunstsecundair onderwijs (KSO), en beroepssecundair onderwijs (BSO).

ASO bereidt studenten voor op hogere studies, terwijl TSO, KSO, en BSO meer gericht zijn op beroepsgerichte opleidingen (DBSO Het deeltijds beroepssecundair onderwijs is een systeem van leren en werken. DBSO is de combinatie tussen leren op school en leren op de werkvloer.

Je kunt ook scholen vinden met een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers.

Een online tool helpt je bij het maken van een keuze voor de richting en school: 

Het buitengewoon onderwijs is er voor leerlingen die leermoeilijkheden hebben of die een beperking hebben en die een aangepaste leefomgeving nodig hebben. Het buitengewoon onderwijs maakt gebruik van geïndividualiseerde programma’s die rekening houden met de behoeften en het leerritme van elke leerling.

  • Buitengewoon Basisonderwijs BuBaO voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar.
  • Buitengewoon Lager onderwijs BuLO voor kinderen van 6 tot 13 jaar.
  • Buitengewoon Secundair Onderwijs BuSO voor jongeren van 13 tot 21 jaar.

Aan de hogescholen, de universiteiten en enkele andere hoger onderwijsinstellingen kunnen bachelor- of masteropleiding gevolgd worden:

  • Universitair onderwijs wordt aangeboden door universiteiten. De student wordt opgeleid in de studiekeuze samen met wetenschappelijk onderzoek.
  • Hoger niet-universitair onderwijs omvat zowel hogescholen en kunstacademies. De studies zijn beroepsgericht.

Een carrièreswitch? Iets bijleren? Via avondonderwijs kunnen diverse cursussen gevolgd worden. Je bent nooit te oud om te leren. Zowel in het hoger onderwijs als in het volwassenenonderwijs zijn heel wat opleidingen te vinden.

In het volwassenenonderwijs kan je kiezen voor kleine pakketten of modules.

Om een diploma hoger onderwijs te halen, hoef je niet noodzakelijk dagonderwijs te volgen. Er is een voldoende flexibel onderwijsaanbod. 

Volwassenenonderwijs biedt opleidingen voor volwassenen die hun diploma willen behalen, een nieuwe vaardigheid willen leren of zich willen omscholen.

Het wordt aangeboden via Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) en Centra voor Basiseducatie (CBE), waar cursussen variëren van talen, ICT, en beroepsopleidingen tot secundair onderwijs.

Deze flexibele opleidingen zijn vaak ‘s avond of deeltijds, zodat werkende mensen ook kunnen deelnemen. Het doel is om levenslang leren te bevorderen en volwassenen te ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Categorie: EPSR
-----