ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Een gids voor nieuwkomers

13. Werkloosheidsuitkeringen

13. Werkloosheidsuitkeringen

Werklozen hebben recht op geschikte vormen van activeringsondersteuning, verzorgd door openbare diensten voor arbeidsvoorziening met het oog op hun (re-)integratie op de arbeidsmarkt, en op toereikende werkloosheidsuitkeringen gedurende een redelijke periode.

Uitkering na een tewerkstelling

Je hebt in principe recht op een werkloosheidsuitkering als je voldoende arbeidsdagen hebt gewerkt, afhankelijk van je leeftijd. De uitkering is gebaseerd op je laatste loon en neemt geleidelijk af. Je moet actief naar werk zoeken en beschikbaar blijven om je uitkering te behouden.

Er zijn verschillende soorten werkloosheidsuitkeringen, afhankelijk van de situatie van de werkzoekende. (zie ook ‘Soorten werkloosheidsuikeringen’ hieronder.

Werklozen moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt en actief solliciteren om hun recht op uitkering te behouden. Dit wordt gecontroleerd door de VDAB (Vlaanderen), FOREM (Wallonië) of Actiris (Brussel).

  • Volledige werkloosheidsuitkering: voor werknemers die hun baan onvrijwillig verliezen en geen inkomen meer hebben. Deze uitkering biedt financiële steun en is gebaseerd op het laatste loon, de gezinssituatie en de duur van de werkloosheid.
  • Inkomensgarantie-uitkering (IGU): voor deeltijdse werknemers die naast hun deeltijdse baan nog beschikbaar zijn voor voltijdse arbeid. De IGU vult het loon aan zodat het overeenkomt met een voltijds inkomen.
  • Tijdelijke werkloosheidsuitkering: voor werknemers die tijdelijk zonder werk vallen, bijvoorbeeld door economische redenen, overmacht of slecht weer. Dit was ook veelvoorkomend tijdens de COVID-19-pandemie.
  • Arbeidsongeschiktheidsuitkering bij werkloosheid: werkzoekenden die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, kunnen in aanmerking komen voor een gedeeltelijke werkloosheidsuitkering, afhankelijk van hun situatie.
  • Bijzondere stelsels van werkloosheid: bijvoorbeeld voor oudere werknemers (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, SWT), waarbij oudere werknemers die ontslagen zijn een uitkering ontvangen aangevuld met een bedrijfstoeslag.
Categorie: EPSR
-----