ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Een gids voor nieuwkomers

18. Langdurige zorg

18. Langdurige zorg

Iedereen heeft recht op betaalbare langdurige zorgdiensten van goede kwaliteit, in het bijzonder thuiszorg en gemeenschapsgerichte diensten

Langdurige zorg verwijst naar zorg en ondersteuning voor mensen die langdurig of permanent hulp nodig hebben vanwege chronische ziekte, handicap of ouderdom. Dit omvat zowel medische als niet-medische zorg en kan thuis, in de gemeenschap of in zorginstellingen plaatsvinden.

  1. Thuiszorg (Verzorging aan huis, Gezinszorg en poetshulp, Mantelzorg)
  2. Residentiële zorg (Assistentiewoningen, Woonzorgcentra (WZC), Kortverblijf, Dagverzorgingscentra)
  3. Financiële ondersteuning (Zorgverzekering, Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB), Integratietegemoetkoming, Invaliditeitsuitkeringen)
  4. Ondersteuning door de overheid.

Langdurige zorg wordt grotendeels gefinancierd door de sociale zekerheid en regionale overheden (Vlaanderen, Wallonië, Brussel). De zorgstructuur verschilt per regio en er zijn verschillende agentschappen die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de zorg, zoals Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) in Vlaanderen.

Langdurige zorg in België is dus een combinatie van thuiszorg, residentiële zorg en financiële ondersteuning, waarbij de focus ligt op het bieden van zorg op maat, afhankelijk van de specifieke noden van de persoon.
Categorie: EPSR
-----