ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Een gids voor nieuwkomers

7. Informatie over ar- beidsvoorwaarden en bescherming bij ontslag

7. Informatie over arbeidsvoorwaarden en bescherming bij ontslag

Werknemers hebben het recht om bij hun indiensttreding schriftelijk in kennis te worden gesteld van hun rechten en verplichtingen. Voorafgaand aan een ontslag hebben werknemers het recht te worden geïnformeerd over de redenen van hun ontslag en moet hen een redelijke opzegtermijn worden geboden.

Arbeidsovereenkomsten

Een arbeidsovereenkomst is een wederkerige overeenkomst. Dit houdt in dat er twee partijen zijn die tegenover elkaar verplichtingen opnemen. 

Er zijn verschillende soorten arbeidsovereenkomsten en termijnen: onbepaalde duur zonder vooraf vastgestelde einddatum, bepaalde duur met een specifieke einddatum, uitzendwerk (interim), deeltijdse arbeid (minder dan volledige werkweek), overeenkomst voor welomschreven taak, leerling- of stageovereenkomst.

Werkgevers moeten een geldige reden hebben voor ontslag, zoals een economische reden of persoonlijke prestaties. Bij ontslag moet de werkgever een opzegtermijn respecteren of een opzegvergoeding betalen. In België zijn werknemers beschermd tegen onrechtmatig ontslag. Je mag enkel direct ontslagen worden als je een zware fout hebt begaan (bijvoorbeeld diefstal). Die fout moet wel bewezen zijn.

Als je kan bewijzen dat je onterecht ontslagen bent, dan heb je recht op een schadevergoeding.

Bepaalde groepen (bv. zwangere vrouwen, vakbondsafgevaardigden) genieten extra ontslagbescherming.

Categorie: EPSR
-----