ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

ADR-Contactdag

Het is weer zover, de ADR-Contactdag komt eraan. Op zaterdag 24 november zijn jullie allemaal van harte welkom in het Ontmoetingshuis De Brug in Aalst.  Net als ieder jaar willen we op deze contactdag alle mensen samenbrengen met een hart voor Roemenië. Want ondanks de economische vooruitgang van het voorbije decennia kampt het land toch nog met grote uitdagingen. Het werk van jullie, de vele vrijwilligers die zich al jaren belangeloos inzetten voor dit prachtige land, blijft nuttig en nodig. Daarom willen we jullie allemaal verenigen om met elkaar ideeën uit te wisselen over Roemenië en jullie werking.

Net als vorig jaar hebben we bij het opstellen van het programma gezocht naar thema’s en invalshoeken die voor vele groepen interessant en relevant kunnen zijn. Hoewel de werkingen van jullie vrijwilligersgroepen zeer verschillend en uniek zijn, toch zien we dat er heel wat gemeenschappelijke punten zijn. Zo merken we dat heel wat groepen niet goed weten hoe ze hun communicatie best aanpakken. En dat heeft dan weer rechtstreeks een invloed op de middelen die ze inzamelen. Ook zijn veel groepen op zoek naar een nieuw doelpubliek. Daar bieden ouderen en Roemeense Belgen interessante opportuniteiten. Met ons programma hebben we getracht op deze elementen in te spelen.

Sinds de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie zijn heel veel Roemenen geëmigreerd naar het buitenland. Een grote groep daarvan kwam naar ons land. Prognoses schatten dat op termijn Roemenen de grootste migrantengemeenschap in België gaan vormen. Wat trekt deze mensen aan om naar hier te komen, wat stoot hen af om van Roemenië weg te trekken? Welke gevolgen heeft deze migratie op de Roemeense samenleving? En hoe kunnen we deze nieuwe inwoners opnemen in onze Belgische samenleving?  Tijdens de voormiddag (en een stuk namiddag) hebben we uitgebreid aandacht voor dit thema.

Zoals u kan zien wordt het een interessante ontmoetingsdag waarbij het uitwisselen van gedachten en ideeën centraal staat. Want zoals het gezegde stelt,  1+1=3. Samen met anderen bereik je zoveel meer dan elk apart. Op deze contactdag krijg je de unieke kans om met alle mensen met een hart voor Roemenië  over heel Vlaanderen gedachten uit te wisselen. Mis het dus niet!

Inschrijven kan via administratie@adrvlaanderen.be of via volgende link: www.adrvlaanderen.be/adr/contactdag

Programma

 09u15                     Onthaal met koffie, thee of frisdrank

09u30                   Welkom door Jozef Goebels, voorzitter ADR-Vlaanderen vzw en stadsbestuur Aalst

09u50                   Uitreiking award Captain of Social Corporate Governance aan Wim D’Haese

10u00                   Emigratie vanuit Roemenië, de gevolgen voor zowel Roemenië als Vlaanderen

                                 een  algemene inleiding en een panelgesprek

12u00                   TON en actie i.v.m. ‘Longterm care’ in 2019 door IOAN SURU:

                                  hoe kunnen ADR-groepen bijdragen?

12u30                   Begroting 2019

12u45                    Lunch

13u45                    Thematische sessies

16u30                    Receptie

Doorheen de dag zal er eten en drinken voorzien worden. Deelnemen kost u een bescheiden bijdrage van 2 euro voor leden van ADR-groepen die in 2018 lidgeld betaalden, 3 euro voor anderen. Lunch en dranken zijn aan democratische prijzen.