ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

België op de gele lijst van Roemenië

Sinds 1 augustus staat België (opnieuw) op de gele lijst van Roemenië, dat wil zeggen dat een quarantaine van 14 dagen verplicht is bij aankomst in Roemenië. Hierop zijn wel heel wat uitzonderingen.

Uitzonderingen op de quarantaineplicht (indien je geen Covid-19 symptomen vertoont):

  • Kinderen tot en met 6 jaar oud;
  • Alle reizigers ouder dan 6 jaar die een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, afgenomen maximum 72 uur vóór vertrek naar Roemenië; het document moet ook in het Engels opgesteld zijn;
  • Reizigers die ingeënt zijn tegen COVID-19, vanaf dag 10 na de volledige vaccinatie;
  • Reizigers die bij hun aankomst in Roemenië een herstelcertificaat kunnen voorleggen dat aantoont dat ze minstens 15 dagen en max. 180 dagen hersteld zijn van COVID-19. Het document moet ook in het Engels opgesteld zijn.
  • Reizigers in transit (verblijf van max. 24 uur);
  • Leerlingen en studenten die zich voor hun studies verplaatsten (en hun begeleiders indien ze minderjarig zijn) en de nodige documenten kunnen voorleggen die dit bevestigen;

Als je niet tot deze uitzonderingen behoort moet je de quarantaineplicht respecteren. Je kan tijdens de quarantaine wel een PCR-test laten afleggen, als die negatief is en je vertoont geen symptomen mag je de uit quarantaine gaan. De test dient wel afgenomen te worden op de locatie van de quarantaine. Raadpleeg hier de lijst van testcentra in Roemenië. Niet alle testcentra komen ter plaatse om een test af te nemen. Indien je je moet verplaatsen voor de test moet je een hiervoor een akkoord krijgen om uit quarantaine te gaan. Dit akkoord vraag je aan bij de Directie Volksgezondheid (‘DSP’) van het departement (‘Judet’) waar je verblijft.

Meer informatie over reizen naar Roemenië en terugkomen naar België vind je op de website van Buitenlandse zaken en de overzichtspagina op deze website.