ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

De minister van buitenlandse zaken verandert het akkoord met de orthodoxe kerk rond Pasen.

In een akkoord (zie onder) gaf de minister van Binnenlandse Zaken toestemming aan orthodoxe gelovigen om met Pasen het heilige licht en het gezegend brood te ontvangen. Hier komt hij nu op terug nadat deze versoepeling op de maatregelen zwaar werd bekritiseerd door o.a. de eerste minister. In plaats daarvan gaan priesters en vrijwilligers deur aan deur bij gelovigen. Het hoofd van de Orthodoxe kerk in Moldavië zegt niet te begrijpen waarom mensen geen kaars mogen komen aansteken in de kerk als ze ook naar de winkel mogen.

Roemeense scholen kunnen terug openen na 15 mei.

Dat zei de eerste minister, hij voegt eraan toe dat dit het geval zal zijn als de situatie onder controle is tegen dan. Op deze manier kunnen leerlingen hun schooljaar afmaken deze zomer.

Gisteren steeg het aantal vastgestelde gevallen naar 7.216.

Dat betekent dat er gisteren bijna 340 nieuwe gevallen zijn vastgesteld. In totaal zijn 1.271 (166 meer dan de dag ervoor) mensen genezen, 362  mensen zijn overleden (16 meer dan de dag ervoor). 245 patiënten liggen op intensieve zorgen (4 meer dan de dag ervoor). In heel Roemenië werden er tot nu toe 74.827 testen afgenomen, deze cijfers geven dus niet de werkelijke situatie weer.

Roemeense boeren zijn niet blij met de maatregelen rond landbouwproducten.

De Roemeense overheid besliste bij militaire ordonnantie om de uitvoer van producten zoals graan te stoppen buiten Europa. Eerder keurde ook de EU deze maatregel al af (zie onder). De boeren zeggen dat dit een probleem zal zijn als de maatregel nog geldt in de zomer en de herfst. De graanproductie in Roemenië is 4 keer groter dan de consumptie van het land en de boeren hebben geen ruimte om deze hoeveelheden op te slagen.