ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

Roemeense president haalt uit naar oppositie en waarschuwt voor het negeren van het advies van experten. 

De president bekritiseert de politici die de bevolking aanzetten de maatregelen in verband met COVID-19 niet te volgen. Hij zegt dat elke attitude dat tegen het advies van experten ingaat tragische gevolgen kan hebben. De president is ervan overtuigd dat de bevolking, ongeacht politieke voorkeur, blij is dat het land in deze crisis niet bestuurd wordt door een coalitie die het stelen van overheidsgeld en weglopen van verantwoordelijkheden als prioriteit ziet. Hij voegt er nog aan toe dat deze crisis een pijnlijke les is die de nood doet inzien van de herstructurering van de publieke diensten. Hij bedankt de Roemenen die de maatregelen volgen en ook lokale overheden voor hun samenwerking met maatschappelijke organisaties en bedrijven.

16% van de COVID-19 besmettingen zijn vastgesteld bij gezondheidswerkers.

De voorzitter van de microbiologische gemeenschap in Roemenië, Alexandru Rafila, noemt dit getal vrij hoog. Dat komt vooral door de ‘hotspot’ Suceava en twee of drie andere plekken. Als deze uit het cijfer worden gehaald, is de situatie niet zo zorgwekkend en gaat het om enkele gevallen die het functioneren van medische instellingen niet in het gedrang brengen. Rafila zegt dat vroeg of laat de meeste ziekenhuizen gevallen van COVID-19 bij hun personeel gaan rapporteren. Daarom is het belangrijk  om op tijd testen af te nemen om te voorkomen dat het virus zich verder gaat verspreiden.

Volgens het Roemeense Rode kruis zijn er momenteel 9.242 bevestigde gevallen.

483 mensen zijn overleden tot op vandaag 12 uur. Suceava is nog steeds de regio die het ergste getroffen is met 2.238 gevallen . Let op dat de cijfers niet het werkelijke aantal weergeven en afhankelijk zijn van het aantal testen die worden afgenomen.

Polyvalente hal in Cluj-Napoca wordt omgevormd tot COVID-19 ziekenhuis.

Hiervoor werkt de retailer Aucan samen met de autoriteiten van de stad. Het opgezette ziekenhuis in de hal zal lichte tot milde gevallen van COVID-19 behandelen om de ziekenhuizen te ontlasten. Eerder was de retailer al betrokken in het opzetten van een ziekenhuis in de buurt van Boekarest (zie onder).

Het Verenigd Koninkrijk start met chartervluchten Roemeense seizoensarbeiders.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er momenteel 90.000 openstaande vacatures in de landbouw. Verschillende werkloze Britten hebben zich al kandidaat gesteld voor deze jobs, maar dit is niet genoeg om alle vacatures te vullen. Ondanks dat verschillende vliegtuigmaatschappijen (zoals Wizz Air en Blue Air) problemen hebben met chartervluchten omwille van de  restricties van overheden, heeft een Britse Chartermaatschappij (ACS) bevestigd de eerste speciale vluchten te hebben geboekt. Ook naar Duitsland vertrekken er verschillende chartervluchten georganiseerd door Duitse organisaties (zie onder).

Roemeense truckchauffeurs klagen over EU-landen die hun activiteit belemmeren.

Landen zoals Oostenrijk, Duitsland en Hongarije laten de trucks niet binnen in West-Europa en belemmeren zo hun activiteiten. De chauffeurs hebben de Roemeense overheid opgeroepen om op een diplomatieke manier in te grijpen.

Universiteit geeft vrije toegang tot therapeutische cartoon om angst te verminderen.

De Babeș-Bolyai universiteit in Cluj-Napoca zet de cartoon ‘Retman en Retmagia’ online om kinderen en jongeren te helpen in het omgaan met angst.

1,2 miljoen arbeidscontracten werden opgeschort.

Dit sinds op 16 maart de noodtoestand werd uitgeroepen en de regering verklaarde technische werkloosheidsuitkeringen te betalen uit de staatskas. De meest getroffen sectoren zijn de industrie, dienstverlening aan huishoudens en hotels en restaurants.

Hoteleigenaren vragen de overheid seizoensarbeiders te steunen.

De werkloosheidsgraad in de hotel- en restaurantsector is op dit moment 60% en zou kunnen stijgen naar 90%. De federatie van Roemeense werknemers in de toeristische sector (FPTR) is bezorgd dat veel seizoensarbeiders dit jaar helemaal geen inkomsten gaan hebben.

Sommige ambtenaren zullen ook technisch werkloos worden.

De overheid bereidt een systeem voor om enkele ambtenaren op technische werkloosheid te zetten. Deze mededeling kwam er na de vraag uit de private sector om solidariteit, en zo ook ambtenaren te laten delen in de kosten. Er werden namelijk al meer dan 1 miljoen werknemers in de privésector technisch werkloos door de maatregelen rond COVID-19. Ondertussen voert de minister van werk een ‘ambitieus onderzoek’ naar het aantal mensen dat betaald worden met publieke middelen