ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

Roemeense meerderheid stelt een wet voor om COVID-19 boetes te annuleren.

De Alliantie van Liberale Democraten (ALDE), de Sociaal-Democratische Partij (PSD) en Pro Roemenië hebben een wetsontwerp opgesteld dat de boetes zal opheffen die tijdens de noodtoestand werden uitgegeven. Dit nadat het Roemeense constitutionele hof de noodordonnantie in kwestie ongrondwettelijk verklaarde (zie onder). Er is echter nog onduidelijkheid over de interpretatie van het arrest. Er bestaat namelijk discussie over of het alleen gaat over het bedrag van de boete of de boete in zijn geheel.

Roemeense overheid gaat reservefonds gebruiken om tablets te kopen voor studenten en maskers voor kwetsbare mensen.

Dat kondigde Ionel Danca (hoofd van de kanselarij van de eerste minister) aan. Het zou gaan om een bedrag van 31 miljoen euro. De tablets zijn bedoeld voor studenten die geen tablet of computer ter beschikking hebben om online les te kunnen volgen (zie ook onder). De mondmaskers zijn bedoeld voor mensen die deze zelf niet kunnen aanschaffen.

Ryanair gaat opnieuw vliegen van Boekarest naar Londen vanaf 15 mei.

Ryanair voegt dit traject 3 keer per week toe aan hun gelimiteerd vluchtschema. De vluchten zijn bedoeld voor mensen die in noodzakelijke situaties moeten reizen. Op dit moment verwacht Ryanair dat lijnvluchten terug zullen starten in juli.