ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

Het militaire ziekenhuis nabij Boekarest is operationeel.

Het mobiele ziekenhuis bestaat uit medische tenten en containers en zal lichte tot matige gevallen van COVID-19 behandelen.

Roemenië heeft momenteel 1.500 beademingstoestellen voor COVID-19 patiënten.

De overheid wil er nog 2.000 aankopen. Volgens de minister van volksgezondheid gaat het aantal intensive care bedden voldoende zijn als de piek niet onverwachts komt. De voorzitter van de microbiologische gemeenschap in Roemenië is bezorgd omdat patiënten gemiddeld 3 weken nood hebben aan beademing.

Het aantal gevallen in Roemenië steeg gisteren naar 1.952 en 46 doden.

Dat betekent dat er gisteren 192 nieuwe gevallen en 2 doden bevestigd zijn. 180 mensen zijn genezen, 53 patiënten liggen op intensive care en daarvan zijn 33 er ernstig aan toe. In totaal zijn er in het land 23.103 testen afgenomen (deze aantallen geven dus niet de werkelijke situatie weer).

Dokters kunnen patiënten niet weigeren omdat ze niet getest zijn op COVID-19.

Er bestaat onduidelijkheid over of een patiënt die nood heeft aan medische zorgen, maar niet getest werd op COVID-19 al dan niet moet behandeld worden in een ziekenhuis voor coronapatiënten. Staatsecretaris Arafat zegt dat zulke patiënten moeten beschouwd worden als mogelijke COVID-19 patiënten en dat de medische hulpverleners de nodige beschermingsmaatregelen moeten nemen.

Dokters dienen ontslag in omwille van tekort aan beschermend materiaal.

Verschillende dokters van het Mioveni ziekenhuis in de regio Argeș gaven hun ontslag nadat bekend werd dat het ziekenhuis COVID-19 patiënten zal behandelen. De manager aanvaarde dit niet. De prefect van de provincie zei dat het nodige materiaal zal komen.

De prijzen voor water, gas, elektriciteit en energie worden afgetopt.

Een nieuwe militaire verordening die door de Roemeense autoriteiten is aangenomen, beperkt de tarieven voor elektriciteit en thermische energie, aardgas, watervoorziening, sanitaire voorzieningen en brandstoffen.

80% van de vluchten op Roemeense luchthavens zijn gecanceld.

Er zijn dagelijks maar 60 vluchten beschikbaar op de 16 Roemeens luchthavens terwijl dat er anders 300 zijn.

Roemeens ontwerp van beademingstoestel komt in de testfase.

Er worden nog geen testen uitgevoerd op patiënten, maar er wordt wel afgestemd met anesthesisten. Aan het 3D-geprinte model werkten verschillende dokters en ingenieurs mee (zie onder).

Een studie toont aan dat de helft van de Roemenen geloven dat de crisis 2 tot 3 maanden zal duren.

Deze cijfers komen uit een onderzoek gevoerd van 19 tot 25 maart bij 1.564 Roemenen tussen 18 en 65 uit stedelijke en landelijke gebieden. Verder blijkt ook dat slechts 1/10 geloven dat de overheid erin zal slagen het aantal gevallen onder controle te houden. Al vindt 62% dat ze relatief goed geïnformeerd  zijn. 92% zegt bezorgd te zijn over zichzelf en zijn naasten. 7/10 mensen boven 65 denken ziek te worden tijdens de volgende periode.