ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Een andere kijk op Roemenië: inleefreis voor jongeren

Van 10 tot 17 september 2016 organiseert ADR-Vlaanderen in samenwerking met Zoë Riemis (Werkgroep Jeugd) een jongerenreis naar Roemenië.

Samen met acht jongeren trek je erop uit naar Roemenië. Je bezoekt er sociale projecten en maakt kennis met het lokale verenigingsleven
op het Roemeense platteland. Zoë Riemis neemt jullie op sleeptouw. Zij ontdekte Roemenië tijdens haar stage als sociaal werker. Graag neemt ze jullie mee naar haar favoriete plekken.

  • Zaterdag 10 september 2016: vlucht Brussel – Iasi. In de stad Iasi verblijven we in een gezellige jeugdherberg.
  • Zondag 11 september 2016: De studentenstad Iasi ligt in het Noordoosten van Roemenië, aan de grens met Moldavië en Oekraïne. We bezoeken de stad en maken kennis met de bezielers achter ‘The Open network for community Development’ en AGLT, beide organisaties die zijn ontstaan met Belgische steun. Overnachting in Iasi.
  • Maandag 12 september 2016: Fundatia Izvor zet zich in voor de achtergestelden in de Roemeense gemeenschap: weeskinderen, mensen met een beperking en ouderen. We bezoeken hun boerderij op 10 km van Iasi en ontdekken het reilen en zeilen van deze organisatie, gerund door een moedige, Nederlandse dame. Overnachting in Iasi.
  • Dinsdag 13 september 2016: Vandaag draaien we mee bij ‘Gipsy Eye’, een organisatie die zich inzet in de strijd tegen vooroordelen en discriminatie van Roma-jongeren. Dit doen ze door jongeren de kans te geven om hun rijke te stimuleren tussen Roma en niet-Roma jongeren en door hun alternatieve toekomstperspectieven voor te stellen. Overnachting in Iasi.
  • Woensdag 14 september 2016: In de ochtend maken we kennis met de ngo Aras, een initiatief van jonge vrijwilligers die mensen willen informeren over HIV/ aids. In de namiddag vertrekken we naar Moldovita in de regio Bucovina, bekend om zijn kloosters (waarvan velen geklasseerd als Unesco werelderfgoed). We overnachten in Moldovita bij een gastgezin. Zo leren we hoe de Roemenen op het platteland wonen én eten: denk aan overheerlijk zelfgebakken brood en huisgemaakte bessenschnaps.
  • Donderdag 15 september 2016: We ontdekken het rurale Roemenië via een wandeling doorheen het heuvelachtige landschap. We maken ook kennis met ADAM Moldovita, een burgerinitiatief dat na de val van het communisme inwoners verenigt en elementaire medische zorg probeert uit te bouwen. Met steun uit het Belgische Kruibeke werd een ontmoetingscentrum uitgebouwd, inclusief verpleegpost, een dokters- en een tandartskabinet. Overnachting in Moldovita.
  • Vrijdag 16 september: In Moldovita is ook een vrouwenorganisatie (OLF) en een jongerenbeweging (GLT) actief. We worden ondergedompeld in hun dagelijkse werking: speelplein geven, handwerk maken,.. In de late namiddag reizen we terug naar de stad Iasi. Overnachting in iasi.
  • Zaterdag 17 september 2016: Terugvlucht Iasi – Brussel.

INFORMATIE
• Geschatte prijs per deelnemer: €500
• Inclusief: vlucht Brussel – Iasi, alle overnachtingen, transport ter plaatse, reisbegeleiding.
• Exclusief: persoonlijke uitgaven, annulatieverzekering.

Meer informatie en inschrijvingen via administratie@adrvlaanderen.be.