ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Gebieden in Roemenië kleuren rood en extra maatregelen voor seizoensarbeiders.

België past kleurcode voor delen van Roemenië aan

Voor het centrum van Roemenië, het zuidoosten, de regio Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia wordt de kleurcode aangepast naar rood. Dit betekent dat reizen naar deze gebieden niet meer toegelaten is. Wie terugkeert uit deze gebieden moet verplicht een coronatest laten afnemen en 14 dagen in quarantaine verblijven.

De overige delen van Roemenië blijven oranje. Dat wil zeggen dat extra waakzaamheid nodig blijft bij vertrek. Bij terugkomst wordt 14 dagen quarantaine en het afnemen van een test aanbevolen. Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Meer informatie hierover op de website van FOD buitenlandse zaken. Roemenië zelf heeft België nog niet op hun gele lijst gezet.

Virus rukt op in Oost- en centraal Europa

Met bijna 1.400 nieuwe besmettingen per dag heeft Roemenië een triest record neergezet. In totaal zijn daar nu al 49.000 mensen positief getest op het coronavirus en zijn er bijna 2.300 mensen overleden. Dat berichtte VRT nws vrijdag. Ondanks dat er al een tijd verschillende maatregelen van kracht zijn stijgt het aantal gevallen er erg snel. Ook in Polen, Servië, Bulgarije en Tsjechië wordt dezelfde trend vastgesteld. Kroatië en Hongarije kenden de voorbije weken ook een forse stijging van het aantal besmettingen, maar daar lijkt de trend de afgelopen dagen weer af te zwakken.

De sterke stijgingen in Oost-Europa houden ook opnieuw risico’s in voor West-Europa: nogal wat mensen uit Oost-Europa komen hier binnenkort in het Hageland en in Haspengouw fruit plukken. Telkens gaat het dan om verplaatsingen van veel mensen en dat is in de huidige omstandigheden niet zonder risico. 

Extra coronamaatregelen voor seizoensarbeiders

De provincie Limburg neemt extra maatregelen voor seizoensarbeiders. Deze maand zakken namelijk heel wat fruitplukkers uit Polen, Roemenië en Bulgarije af naar Limburg. Wie uit een oranje of rode zone komt, moet worden getest, en in afwachting van het testresultaat in quarantaine verblijven. Daarna ligt de verantwoordelijkheid bij de fruitteler die de arbeiders in dienst neemt. Die moet elke dag de temperatuur van zijn werknemers meten en bij de minste symptomen een arts raadplegen. De groepen van fruitplukkers moeten ook zo klein mogelijk zijn, ze vormen een bubbel van 10. Lees meer hierover op de website van VRT nws.