ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Op de trappers voor thuiszorg

Van 15 tot en met 27 september fietsten drie Vlaamse sportievelingen 1050 km door Roemenië. Dit deden ze om geld in te zamelen voor het thuiszorgproject. Met deze actie willen Jef, Guy en Jos €17.000 inzamelen. Dit bedrag is nodig als co-financiering voor het thuiszorgproject, waarvoor ADR en TON financiële middelen konden aantrekken via de Zwitserse contributie tot de Uitgebreide Europese Unie. De Roemeense partners van 6 Vlaamse ADR-Groepen

zullen via dit project pioniers worden in de uitbouw van thuiszorg in Roemenië.

Een impressie van de tocht door Roemenië

Donderdag 15 september 2016

Vandaag vertrokken Jef Vanhoof, Guy Jansen, en Jos De Kerf (Een dorp voor een dorp Kruibeke-Moldovita) naar Roemenië. Er werd kennis gemaakt met de voorzitter en de medewerkers van CARP Omenia in Cluj. De seniorenorganisatie stelde lokalen ter beschikking voor de persontmoeting naar aanleiding van de start van de sponsportocht op vrijdagochtend. Gedurende 9 dagen zal onze wielerploeg ongeveer 1050 km afleggen, 10.000 hoogtemeters overwinnen en hopelijk genoeg centjes inzamelen voor het thuiszorg project waarbij 6 van onze Vlaamse ADR-groepen betrokken zijn.

Vrijdag 16 september 2016

Na de persconferentie in de lokalen van CARP Omenia legden Jef Vanhoof, Jos De Kerf (Een dorp voor een dorp) en Guy Jansen hun eerste tocht af van Cluj naar Bistrita: 120km en 1100 hoogtemeters.

Zaterdag 17 september 2016

Dag 2: van Bistrita naar Borsa. Er stonden 98 km en 1240 hoogtemeters op het programma, waaronder een beklimming van de Prislop (1416m). Daarnaast gaven onze fietsers vandaag ook een persconferentie in Bistrița. Overnachten deden Jos (Een dorp voor een dorp Kruibeke-Moldovita), Jef Vanhoof en Guy Jansen vannacht bij Vlamingen in Borsa! Ze hadden ook een gastrijder mee: Alexandru Stoian, tandarts en actief in The Open Network for Community Development. Deze rit was een hele prestatie voor iemand die anders maximaal 50 km fietst. De dag begon met een persontmoeting in het stadhuis van Bistrita en eindigde met een interview in Borsa. Er werd dus niet alleen gefietst, maar ook stevig promotie gemaakt voor het thuiszorgproject!

Zondag 18 september 2016

Van Borsa naar Moldovita: 120 km en 1529 hoogtemeters. Onze fietsers worden ‘s avonds traditioneel ontvangen aan de poort van Moldovita met brood en zout.

afbeelding2

De schoolkinderen van Moldovita konden tekeningen en foto’s maken i.v.m. thuiszorg. Dit is de winnende foto.

 

Maandag 19 september 2016

Rustdag in Moldovita: vooraleer onze wielerploeg toeristische bezoeken zal brengen, nemen ze eerst deel aan een persontmoeting in ADAM, het sociaal medisch centrum in Moldovita waar een Dorp voor een Dorp Kruibeke – Moldovita sterk in investeerde. Het gemeentebestuur is aanwezig evenals de huisarts van Vatra Moldovitei en een psycholoog van de psychiatrische instelling in Campulung Moldovanesc.

In de namiddag brachten we een bezoek aan Maria Tamas. Deze dame zal in maart 2017 90 jaar worden. Ze is sinds 17 jaar weduwe. Haar twee kinderen wonen in het buitenland. Haar zoon heeft zelf zijn beide benen verloren en haar dochter heeft ook haar problemen. Daardoor wil Maria haar kinderen niet om hulp vragen. Ze heeft reuma, gehoorproblemen en heeft enkele jaren geleden een hartaanval gehad waarna ze een stent kreeg. Dit verhaal is de groep bijgebleven. Maria wilde niet dat er foto’s of video’s werden gemaakt. Waarschijnlijk wilde ze haar bescheiden huis niet met de buitenwereld delen!

Ze werkte vroeger 10 jaar in een bakkerij en 27 jaar als postbode. Ze heeft een pensioen van 800 Lei of ongeveer € 180. Alleen al voor het hout van de verwarming in de winter heeft ze al € 400 nodig. Bovendien moet ze iemand betalen om dit hout voor haar te klieven zodat het in de kachel kan. Ook een groentetuin is voor haar niet mogelijk zodat ze ook alle voeding moet aankopen. Ze moet dus goed haar prioriteiten stellen om budgettair rond te komen: medicatie komt eerst, nadien hout en levensmiddelen.

Radio en TV zijn belangrijk voor haar omdat ze veel alleen is. Een buurvrouw helpt haar zoveel als mogelijk met hout, medicatie, bezoeken aan de dokter, ….  Dit is mogelijk omdat ze in het dorp woont. Ouderen die in de bergen wonen hebben geen buren die hen kunnen helpen. Zo werd onlangs een persoon gevonden die al 14 dagen overleden was. De dokter komt niet aan huis bij Maria. Meestal gaat de buurvrouw voor voorschriften naar de dokter.

Daarna was er tijd om het eierenmuseum te bezoeken, een ritje te doen met de Mocanita (bekijk zeker eens dit filmpje gemaakt door Leo Nys) en een bezoek te brengen aan het klooster van Moldovita.

Dinsdag 20 september 2016

met-daniele-ceredeev

Vandaag ging de rit verder van Moldovita naar Botosani: 127 km en 963 hoogtemeters. Na 6 km werd een eerste stop gemaakt in de school van Vatra Moldovitei om Daniëla Ceredeev te feliciteren met het feit dat ze ridder geworden is wegens haar verdiensten als leerkracht en voor de Roemeense taal. We hebben nu twee ridders in ons netwerk: Johny Suru en Daniëla Ceredeev!

Gedurende de ganse rit is het drietal toch droog gebleven. In Botoșani worden ze opgewacht door Eddy Gurau, arts actief bij SMURD. Vroeger was hij samen met zijn vrouw Corina actief binnen ons netwerk. Hij nodigde het ganse team uit bij hem thuis! Ook een bevriend koppel, actief met een vorm van thuiszorg in de regio, is aanwezig. Eddy en Corine laten verstaan dat ze in de toekomst opnieuw actief willen worden in TON. Ze zijn ook benieuwd of een vernieuwde betrokkenheid vanuit Tessenderlo tot de mogelijkheden behoort. Er is in Chercejeni een nieuwe, jonge burgemeester die wil samenwerken.

Jef, Jos en Guy bevonden zich dinsdag heel dicht bij de grens met Oekraïne.

Woensdag 21 september 2016

Op woensdagmorgen vond opnieuw een persconferentie plaats in Botoșani. Deze persconferentie kan je herbekijken via deze link. Een impressie van deelnemer Guy Jansen over de rit van Botosani over Hodora naar Frumus.

Na de persontmoeting (krant en TV) in het stadhuis van Botosani fietsten we richting Hodora, een eerder afgelegen dorp dat gesteund wordt door Nijlen. De weg er naar toe was slecht, veel barsten en putten! Hier lijkt het of de tijd is blijven stil staan. Stress zoals wij dit in België kennen lijkt hier onbestaand. Een ander soort zorg lijkt hier aan de orde. Hoe zorg ik dat we in de winter geen kou hebben en voldoende te eten hebben! Confronterend! We worden hier ook zeer gastvrij ontvangen op dezelfde manier als in Moldovita. Na een persontmoeting en een lunch fietsen we verder nog 30km voorbij Frumos. Langs de weg zie je af en toe verwaarloosde honden en eenzame mensen. We doorkruisten enkele wijngaarden en sliepen in hotel Central in Sirerul s.a. pascani

Donderdag 22 september 2016

Vandaag stond de stevigste rit op het programma wat betreft hoogtemeters. De drie fietsers draafden met hun stalen ros van Pacsani naar Buhalnita. Er werd tijd vrijgemaakt om een sociale economie project te bezoeken in Poiana. Mihaela, de facilitator van het thuiszorgproject in Dumitresti is de coördinator van dit sociale economie project waar vrouwen uit de omgeving de kans krijgen om een extra inkomen te verwerven. Er wordt Zacusca gemaakt evenals heerlijke confituren en dit allemaal op artisanale wijze. De 120 km lange tocht naar een wondermooi meer ‘Buhalnita Izvoulmunterlui’ of ‘bron van de bergen’ werd voltooid in de regen.

Vrijdag 23 september 2016

De zevende rit van onze fietssponsortocht ging van Buhalnita naar Toplita: 119 km en 1340 hoogtemeters langs het meer, door de kloof van Bicaz en naar het roze meer, Lacu Rosu. De klim was pittig met hellingen van 14 percent. Daarna ging de tocht verder via Gheorgheni en een wondermooie weidse vallei naar Toplita. “Het was een super mooie rit maar wel een kuitenbijter”.

Zaterdag 24 september 2016

Van Toplita naar Targu Mures, een rit van 154 km en 1275 hoogtemeters. Deze morgen werden onze mannen verwacht voor een kort interview en een fotosessie met twee medewerksters van Caritas. Caritas Toplita organiseert ook thuiszorg en wil in de toekomst een samenwerking opzetten met TON. Daarna vertrokken ze in Toplita bij 2 graden celcius en veel mist. De eerste 30 km was het moeilijk om te genieten van de mooie omgeving. Daarna begonnen ze aan de eerste echte klim. Deze was lang maar het liep geleidelijk omhoog en constant door een mooi bos. Na een middagstop volgde een 20km lange afdaling richting Praid. Vervolgens kwamen ze in een buurt waar veel zigeuners leven. Hier is de levensstandaard echt heel laag en de huisvesting armzalig.

Zondag 25 september 2016

De laatste fietsdag ging van Targu Mures naar Cluj-Napoca. Een tocht van 114 km met 1134 hoogtemeters. De cirkel is rond, de tocht zit erop.
Het initiatief was super. Het was een onvergetelijke ervaring. De Karpaten zijn overweldigend. Je kan er sportief je energie kwijt. Maar de realiteit blijkt schokkend, je stelt er heel duidelijk vast dat we in een Europa leven met verschillende snelheden. In de Roemeense steden lijkt alles op de steden in België. Doch in de dorpen en op het platteland is de tijd blijven stilstaan. Het is er nog zoals bij ons 50 tot 70jaar geleden. Geen waterleiding, geen centrale verwarming, in de bergen geen elektriciteit. Mensen overleven er op €300 per maand. “Het is echt mensonwaardig hoe sommige van de ouderen die we bezochten, leven. Zo eenzaam en armzalig oud worden, dat zou je echt niemand toewensen en dat zou je zeker niet willen laten gebeuren met je eigen moeder of vader. Het thuiszorg project kan hier helpen en voor deze ouderen een respectvolle oplossing bieden”, aldus deelnemer Guy.

Dank voor alle reacties op onze sponsortocht. Hopelijk komen de stortingen de volgende weken nog vlot binnen. De mensen van TON en vooral de ouderen en zieken in Moldovita, Hodora, Viscri, Dumitresti, Taut en Armenis verwachten er veel van. We houden jullie op de hoogte! La revedere!

In de pers

22 september 2016

20 september 2016

19 september 2016

18 september 2016

17 september 2016

16 september 2016

15 september 2016