ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Overheid verlengt staat van alertheid met 30 dagen

Overheid verlengt staat van alertheid met 30 dagen en kondigt nieuwe versoepelingen aan.

De regering heeft beslist om de staat van alertheid te verlengen met 30 dagen, tegelijkertijd kondigt ze ook de derde golf van versoepelingen aan. Dit om tegemoet te komen aan de kritiek van het parlement, voornamelijk van de PSD die er de meerderheid heeft (zie eerdere updates). Het parlement moet zijn goedkeuring nog geven over deze beslissing.

De overheid heeft o.a. besloten dat diensten binnen in kerken opnieuw mogen doorgaan. Deze beslissing heeft de eigenaars van restaurants bozer gemaakt, omdat restaurants binnen nog niet mogen openen. De Roemeense minister van economie, Virgil Popescu, zei gisteren dat restaurants binnen nog twee weken moeten wachten op nieuws over hun heropening, omdat het een van de plaatsen is waar de kans op besmetting het grootste is. Het dragen van mondmaskers in gesloten publieke ruimtes blijft verplicht.

Roemeense minister van volksgezondheid verwacht beheersbare stijging in aantal coronagevallen.

Nelu Tătaru, de minister van volksgezondheid, zegt dat de stijging beheersbaar zal blijven als de afstandsregels gerespecteerd worden. Als de situatie gunstig evolueert denkt de regering eraan nieuwe versoepelingen aan te kondigen op 1 juli. Verder kondigt de minister ook aan dat Roemenië zich heeft aangesloten bij het Europese systeem voor het vaccin tegen COVID-19 om toegang te kunnen hebben tot alle mogelijke vaccins die COVID-19 kunnen genezen. Ondertussen wordt er in Timisoara verder gewerkt aan een vaccin.

Volgens de minister heeft Roemenië, met betrekking tot het virus, een lage gemeenschapsoverdracht ten opzichte van andere EU-landen, maar dit kan veranderen als de versoepeling van de maatregelen niet goed gebeurt. De WHO voerde aan dat het percentage positieve COVID-19 testen ten opzichte van het totaal aantal testen hoog is (5%). Roemenen moeten niet bang zijn, wel bezorgd.

Raed Arafat waarschuwt voor valse informatie op sociale media.

De verkeerde informatie die circuleert op sociale media kan de reden zijn waarom meer mensen ervoor kiezen de maatregelen niet te volgen, zegt Raed Arafat, hoofd van het departement noodsituaties. Ook de debatten waarbij mensen naar voren komen die argumenteren tegen de preventiemaatregelen (zonder wetenschappelijk bewijs) kunnen mensen in de war brengen. Hij zegt dat het absoluut noodzakelijk is om de maatregelen te volgen en dat het nog te vroeg is om geen mondmaskers meer te dragen. Het niet volgen van de maatregelen kan leiden tot een verhoging van het aantal gevallen en het aantal patiënten op intensieve zorg (wat zondag gebeurde). Of Roemenië het aantal gevallen onder controle blijft houden, hangt af van de bevolking, concludeert Arafat.

Lowcost vliegtuigmaatschappijen maken zich klaar voor heropening Roemeense luchthavens.

Ryanair zal vanaf 1 juli de routes vanuit Roemenië naar 20 landen, waaronder Italië, Spanje en Griekenland, heropstarten. Op deze manier zouden ze van 40 naar 50% van hun normaal aanbod aan vluchten gaan. De luchtvaartmaatschappij vraagt aan alle passagiers om te specificeren wat hun verblijfsduur is en waar ze verblijven, informatie die EU-overheden nodig hebben om quarantaine maatregelen te monitoren. Ook Wizz Air bereidt zich voor op het uitbreiden van de activiteiten door 20% korting aan te bieden op alle vluchten in het Wizz-netwerk.