ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Tenebrae by Victoria!

“Hemelse stemmen uit de duisternis”

In de middeleeuwen werden tijdens de Goede Week gedurende de drie dagen voorafgaand aan Pasen speciale liturgische diensten gehouden die startten tijdens de vroeger uurtjes en duurden tot het ochtendgloren.  Deze mystieke vieringen kregen de naam Tenebrae, letterlijk vertaald: duisternis of schaduw. Muziek speelde een centrale rol. Het hele lijdensverhaal van Jezus werd verteld.

Op die manier is dit eigenlijk een voorloper van de grote Mattheuspassion van Bach. De muzikale stijl van de Spaanse polyfonist Victoria is helemaal anders maar de kracht en de intensiteit van het verhaal zijn vergelijkbaar.

Een mooie kans om even op reis te gaan naar het Rome van 1585: sluit je ogen en luister naar de muziek die, net voor het ochtendgloren, weerklonk onder de gewelven van het Vaticaan.

Luitist Yavor Genov heeft enkele gepaste intermezzi gekozen die het verhaal ondersteunen en voor een rustpunt zorgen in dit dramatisch verhaal!

Uitvoerders:

“passie is het doel, perfectie de uitdaging”

TENEBRAE by VICTORIA! is de projectnaam van een groep zangers die een gelijke passie deelt: polyfonie uit de 16de eeuw samen zingen. Een eerlijk concept. Deze begenadigde amateurzangers treden zo in de voetsporen van hun illustere voorouders want deze muziek werd vele eeuwen lang jaarlijks uitgevoerd tijdens de liturgie van de Goede Week.

Het is een diverse groep. Sommigen hebben al een jarenlange zangervaring achter de rug. Om enkele ensembles te noemen: Antwerps Kathedraalkoor, Allegria, Schola Gregoriana Cantabo, Cantando, Capella Sancti Pauli, Capella Sancti Borromei, Chapel Voices en nog vele andere groepen. Anderen zetten hun eerste stappen in de polyfonie.

Dat is net de kracht van deze groep. We streven niet naar de professionele perfectie maar trachten met onze talenten naar de kern van de muziek te reizen. Dit maakt repetities rijk en waardevol omdat we altijd wel iets nieuws ontdekken. Het concert is dan een ultieme culminatie waarin we onze reis met de luisteraar mogen delen.

Uitvoeringen:

zondag 2 april 2023 | 15u | Meerhout

Sint-Trudokerk  |  Sint-Trudoweg 3, 2450 Meerhout

 

maandag 3 april 2023 | 20u | Aalst

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk | Onze Lieve Vrouwplein |  9300 Aalst

 

woensdag 5 april 2023 | 20u | Halle-Zoersel

Sint-Martinuskerk  |   Halle-Dorp 34, 2980 Halle (Kempen)

 

Duurtijd concert: +/- 1u20

Datum

02 apr 2023
Verlopen!

Tijd

15.00 - 17.00

organisator

Roemeniëcomité Meerhout