ADR-Vlaanderen

Kunstproject

"Oneindige Zuil - Coloana Infinitului"

Dit jaar is het 145 jaar geleden dat de beroemde beeldhouwer Constantin Brâncuși werd geboren. ADR-Vlaanderen organiseerde samen met ARTRO en ROMBEL het project ‘Oneindige Zuil – Coloana Infinitului’ om dit te vieren.

Tijdens het kunstproject kunnen deelnemers thuis een schilderij maken of poëzie schrijven. Daarbij worden ze begeleid via video’s, webinars en (online) groepsbijeenkomsten. Op het einde van het parcours zullen de kunstwerken verzameld en tentoongesteld worden als één geheel vergelijkbaar met ” de Oneindige Zuil” van de grote Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi.

De deelnemers kiezen een thema waarrond ze willen werken, op basis daarvan worden ze ingedeeld in 3 groepen:

  • Brancusi: abstracte, geometrische vormen
  • Roemeense Blouse (IA): traditionele symbolen
  • Mythes en Legende: gedichten en poëzie schrijven

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling is het sluitstuk van het online kunstenproject ‘Oneindige Zuil – Coloana Infinitului’ waar je de werken van de 19 talentvolle deelnemers kan bewonderen.

Je kan er ook de brochure meenemen met schilderijen, poëzie en verhalen van de deelnemers. Nieuwsgierig? Je kan de brochure ook online inkijken.

De tentoonstelling is vrij te bezoeken elk weekend van 4 juli tot en met 25 juli telkens van 14 uur tot 18 uur. Andere momenten zijn eventueel ook mogelijk op afspraak. Contacteer hiervoor Avdia via avdia.avrumutoae@gmail.com.

Op 2 juli vindt er een vernissage plaats voor een beperkt publiek van 18 tot 21 uur. Meer informatie en inschrijving op deze pagina.

Locatie

Gildenhuis, Gildenstraat 10a, 2170 Merksem (Antwerpen).

Vanaf het centraal station in Antwerpen kan je tram 2 of 3 nemen tot halte Merksem Gasthuishoeve of tram 6 tot halte Bredabaan (ongeveer 15 minuten). Parkeren kan gratis op straat.

Coronamaatregelen

Het dragen van een mondmasker is verplicht zowel binnen als buiten. Er zijn tegelijk maar een beperkt aantal mensen toegelaten in de zaal. Ben je ziek of heeft iemand in je naaste omgeving COVID-19 symptomen? Neem dan geen risico en blijf thuis.

ADR-groep

Wil je als ADR-groep deze tentoonstelling graag in je buurt organiseren? Neem dan contact op via info@adrvlaanderen.be en we bekijken wat mogelijk is.

Doe mee!

Dit project is bedoeld voor volwassenen. Iedereen met een hart voor Roemenië kan deelnemen, er is geen ervaring vereist. Voor mensen die nog onvoldoende Nederlands spreken, wordt er zo veel mogelijk vertaald naar het Roemeens.

Inschrijven voor het project kan tot 25 april 2021. Vanaf 5 april kunnen deelnemers filmpjes kijken over de technieken, daarna volgen er groepsessies en webinars. Op zondag 13 juni eindigt het project, daarna worden de kunstwerken verzameld voor een (reizende) tentoonstelling.

Deelnemen is gratis, je dient wel zelf een doek van 30cm X 40 cm of 40 X 50cm te voorzien (te koop in Action, Ava, De kwast, …) en materiaal. Dat materiaal hoeft niet duur te zijn, je kan al veel doen met dingen die je in de kast hebt liggen. Meer informatie en inspiratie krijg je tijdens het project. Voorlopig zal alles online verlopen indien mogelijk kunnen er later kleine groepjes fysiek samenkomen.

Aan de slag

 Na het bekijken van de filmpjes met uitleg over technieken (onderaan deze pagina) en/of deelname aan het infomoment kunnen de deelnemers kiezen wat ze gaan maken. Materialen die je kan gebruiken zijn: acrylverf, gouache ( plakkaatverf), aquarellen, potloden, houtskool, pennen, hout, stoffen, draad, stenen, jute,… Je kan ook andere technieken gebruiken zoals de collagetechniek waarbij je bijvoorbeeld een naaiwerk het de doek kan plakken of foto’s/tekst/ 3D-elementen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Webinars en bijeenkomsten

Webinar mythes en legendes

De Roemeense mythes en legenden kunnen dienen als inspiratiebron voor alle groepen van het kunstenproject. Tijdens dit webinar zullen de vier mythes en legendes gepresenteerd worden die volgens de beroemde literatuurwetenschapper George Călinescu essentieel zijn voor de Roemeense cultuur: “Het jonge schaap” – Mioriţa, “Meester Manole”- Meşterul Manole, “Trajanus en Dochia” – Traian şi Dochia, “De vliegende Eros “- Zburătorul. Daarnaast komt ook de legende van “De Meestervogel” – Maiastra aan bod.

Deze webinar is afgelopen, wens je de presentatie of de opname te ontvangen? Mail dan naar info@adrvlaanderen.be.

Informatiemoment op vrijdag  9 april 2021 om 20 uur

Tijdens het informatiemoment krijg je meer praktische informatie over het project, krijg je uitleg over mogelijke technieken en voorbeelden. Inschrijven is niet nodig als je al bent ingeschreven voor het kunstenproject.

Het informatiemoment is afgelopen, wens je de presentatie te ontvangen? Mail dan naar info@adrvlaanderen.be

Webinar inspiratiebronnen ‘Oneindige Zuil – Coloana Infinitului’ op maandag 12 april om 20 uur

Tijdens het webinar krijg je meer informatie over de drie thema’s van het kunstenproject: Brancusi, de Roemeense blouse en Mythes en Legendes. We sluiten af met enkele nummertjes van Raluca Patuleanu, internationaal bekende panfluitartiest. Inschrijven is niet nodig als je al bent ingeschreven voor het kunstenproject.

Deze webinar is afgelopen, wens je de presentatie te ontvangen, mail dan naar info@adrvlaanderen.be.

Filmpjes met inspiratie en informatie

Inleiding Technieken

Techniek schilderen met acrylverf

Hou deze pagina op het Facebookevenement in de gaten voor meer filmpjes.

Mijn ADR login