ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Een gids voor nieuwkomers

19. Huisvesting en ondersteuning voor daklozen

19. Huisvesting en ondersteuning voor daklozen

Iedereen heeft recht op een passende huisvesting. Wie er behoefte aan heeft, moet toegang hebben tot goede sociale huisvesting of goede bijstand voor huisvesting.

(t)huis

Huisvesting is een van de belangrijkste zaken die je als nieuwkomer moet regelen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over je rechten en plichten, en neem de tijd om de beste keuze te maken voor je situatie.

Een woning huren of een woning kopen: beide opties hebben voor- en nadelen. Meestal hangt de keuze af van beschikbaarheid op de woningmarkt en van financiële middelen.

U kunt een woning huren op de privémarkt bij een particulier of via een immokantoor.

Als je een bescheiden inkomen hebt, kom je misschien in aanmerking voor een sociale woning.

Als je van plan bent langer in België te blijven, kun je overwegen een woning te kopen of te bouwen.

Bij aankomst in België is het vinden van een geschikte woning een prioriteit. Het is belangrijk om rekening te houden met de locatie van werk of school bij het kiezen van een woning, evenals de nabijheid van openbaar vervoer en andere voorzieningen. Het is gebruikelijk om te beginnen met het huren van een woning. Je kunt appartementen, huizen of studio’s huren. Websites zoals Immoweb, Zimmo, en Vlan kunnen je helpen om een geschikte woning te vinden. Dit proces kan wat tijd kosten en vereist vaak een hypotheek, die je kunt regelen via een Belgische bank. Zodra je een adres hebt, moet je je inschrijven bij de gemeente waarin je woont. Dit is verplicht en geeft je toegang tot verschillende diensten, zoals een Belgisch identiteitsnummer en de mogelijkheid om je kinderen in te schrijven op school. Zorg ervoor dat je een schriftelijk huurcontract hebt, waarin de huurprijs, huurperiode, en andere voorwaarden zijn vastgelegd. Dit document is belangrijk voor je rechten als huurder. Bij het huren van een woning is het gebruikelijk om een waarborg te betalen, meestal gelijk aan drie maanden huur. Dit bedrag wordt teruggegeven aan het einde van de huurperiode, mits er geen schade is aan de woning.

Registreer je voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water, gas, en internet bvb leveranciers zoals Engie, Fluvius, of Proximus.

Maak en inboedelverzekering die dekt schade aan je bezittingen in geval van brand, waterschade, of inbraak. Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Het dekt schade die je per ongeluk aan anderen toebrengt.

Afhankelijk van je situatie kun je in aanmerking komen voor huisvestingssubsidies of steun van de overheid, zoals huursubsidies. Dit is meestal beschikbaar voor mensen met een laag inkomen.

Als huurder of eigenaar betaal je gemeentebelastingen (afvalbelasting en rioleringsbijdrage). Als je financieel minder draagkrachtig bent, kun je overwegen om een sociale woning aan te vragen. Dit kan echter gepaard gaan met lange wachttijden.

Categorie: EPSR
-----