ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Vlaams fietsweekend ten voordele van thuiszorg

Op 22 en 23 april 2017 organiseert ADR-Vlaanderen een Vlaams fietsweekend ten voordele van thuiszorg. Iedereen is welkom om te fietsen van en naar verschillende Vlaamse gemeenten die de uitbouw van thuiszorg in Roemenië ondersteunen.

Programma 

Het Vlaams fietsweekend zal van start gaan op zaterdag 22 april 2017 om 9 uur op de hoofdzetel van fietskledingproducent en tevens sponsor Bioracer in Tessenderlo (Industrieweg, Ravenshout Z.5.2.50). De deelnemende fietsers zullen er verwelkomd worden met een hapje en een drankje. Daarna gaat het echte werk van start. De eerste etappe is 62 km lang en gaat tot in Glabbeek, partnerdorp van het Roemeense Bunesti. Fietsers en supporters zijn welkom in Glabbeek voor een spaghetti maaltijd in Sporthal Ter Linden (Tiensesteenweg 196A, Glabbeek). In de namiddag kunnen sportievelingen zich uitleven op een 58 km lange tocht van Glabbeek naar Bertem. Het Roemeniëcomité Bertem-Taut zal klaarstaan in Zaal De Cerkel met een koude schotel voor alle liefhebbers! (Tervuursesteenweg 164, Bertem)

Op zondag 23 april 2017 mogen we Jos De Kerf verwelkomen aan de start aan Gemeenteschool De Eenhoorn in Kruibeke (Edmond Gorrebeeckstraat 14a, Kruibeke). Jos De Kerf (rechts op de foto) uit Kruibeke fietste vorig jaar reeds meer dan 1.000 km door Roemenië ten voordele van thuiszorg. De vereniging ‘een dorp voor een dorp Kruibeke – Moldovita’ organiseert op hetzelfde moment een ontbijtactie om geld in te zamelen voor het project. Het startschot van de rit Kruibeke – Nijlen zal gegeven worden om 10 uur. ‘s Middags zal de vereniging Nijlen voor Hodora overheerlijke spaghetti serveren in de Brandweerkazerne van Nijlen (Kerkstraat 4, Nijlen). De laatste etappe van het Vlaams fietsweekend gaat door de Vlaamse kempen van Nijlen naar Geel. De aankomst en tevens het slotmoment van dit Vlaams fietsweekend zal verzorgd worden in de Parochizaal van Geel-larum (St. Corneliusstraat,10 2440 Geel).

Vorming in Vlaanderen

Tijdens de week voorafgaand aan het Vlaams fietsweekend zijn de Roemenen die actief zijn in het thuiszorgproject in Vlaanderen voor een vormingsweek in Vlaanderen. Een 14-koppige delegatie van facilitatoren, verplegers en verpleegsters en vrijwilligers arriveerden in België op 17 april 2017. De volgende dag werden zij reeds ingewijd in de geheimen van Ziekenzorg of het Roemeense Vizidom en de werking van CARP-Omenia. De Roemenen die werken aan het uitbouwen van de medische kant van thuiszorg in hun partnerdorp trokken op woensdag 19 april 2017 mee op ronde met het Wit-Gele Kruis van Geel en brachten een bezoek aan het ziekenhuis en het revalidatiecentrum van Geel. De Roemenen die werken aan het uitbouwen van sociale thuiszorg in hun partnerdorp kregen diezelfde dag een vorming in thuiszorg door het CVO Qrios in Hasselt en door Familiehulp. Daarnaast staan er nog bezoeken op het programma bij onder meer de zorgcentrale van het Wit-Gele Kruis, het brandwondencentrum, het OCMW, de thuiszorgwinkel, de mutualiteiten en de Thomas More hogeschool. Het belooft een leerrijke week te worden.

Over het project 

De gemeentes Geel, Glabbeek, Nijlen, Bertem, Kruibeke en Tessenderlo zijn partner in het thuiszorgproject. Samen met hun Roemeense partner zamelen zij geld in om thuiszorg uit te bouwen op het Roemeense platteland. Zodat onze Roemeense medeburgers op een menselijke manier oud kunnen worden in hun eigen thuis.

Voor meer informatie, neem contact op met de verantwoordelijke Jef Vanhoof, jef.vanhoof@adrvlaanderen.be.