ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Vormingstraject Roemenië anno 2015 gaat van start!

Afgelopen zaterdag ging het Vormingstraject ‘Roemenië anno 2015’ van start. Maar liefst 7 groepen schreven zich in om deel te nemen aan dit vormingstraject. Doorheen 2015 zullen ze verschillende evoluties in het hedendaagse Roemenië van naderbij bestuderen.

Chiuza uit Kuurne schreef in 2014 een uitgebreid rapport ter evaluatie van hun werking. Dit rapport werd voorgesteld aan de deelnemende groepen. Het comité evalueert hierin hun huidige werking en denkt na over mogelijk speerpunten in de toekomst. De realiteit in Roemenië is immers veranderd en de Roemenen sturen zelf aan op meer autonomie. Het comité wil daarom in de toekomst toeleggen op kennisuitwisseling- en overdracht.

Ook in Maldegem werd reeds een eerste aanzet gegeven voor het ontwikkelen van een ‘sociale kaart’. Op vraag van het nieuwe gemeentebestuur werd een uitgebreid rapport opgemaakt om te illustreren wat voor dorp Macaresti juist is en wat SOS Macaresti-Maldegem daar doet.

Vervolgens maakten de deelnemers kennis met een eerste recept uit de keuken van de sociale kaart. We gingen aan de slag met ingrediënten zoals aantal inwoners, samenstelling per leeftijd en groei (of afname) van het aantal inwoners. Tegen de volgende bijeenkomst op 21 maart 2015 onderzoeken de deelnemers de situatie in hun lokaliteit.

Tot slot werd ook de mogelijkheid besproken om samen op inleefreis te gaan. Tijdens zo’n inleefreis zouden de deelnemers bezoeken brengen aan elkaars partners en projecten.