ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Zo’n 44% van de Roemeense bevolking immuun voor COVID-19

Volgens de laatste schattingen van Valeriu Gheorghita, de coördinator van de nationale vaccinatiecampagne, is ongeveer 44% van de Roemeense bevolking immuun geworden voor COVID-19, hetzij door vaccinatie, hetzij na besmetting met het virus. De hoogste percentages, van meer dan 60%, zijn geregistreerd in de districten Cluj, Ilfov en Boekarest. Volgens het officiële verslag hebben op 20 juli in totaal meer dan 4,89 miljoen mensen in Roemenië een vaccin ontvangen, en de meesten van hen (4,74 miljoen) zijn volledig gevaccineerd. Intussen waren op 20 juli in totaal meer dan 1,08 miljoen besmettingsgevallen in Roemenië door tests bevestigd, en meer dan 1,04 miljoen patiënten waren genezen verklaard. 95 mensen testten binnen 24 uur positief op COVID-19. Minister van Volksgezondheid Ioana Mihaila zei dinsdag dat het besmettingspercentage in Roemenië naar verwachting zal stijgen en benadrukte het belang van een voldoende vaccinatiegraad. Lees meer hierover op de website van Romanian Insider.

EU-commissaris van volksgezondheid dringt bij Roemenië aan op snellere vaccinatie

De Europese commissaris van volksgezondheid, Stella Kyriakides, bezocht op 16 juli Roemenië. Ze bezocht een vaccinatiecentrum in Petreşti (district Dâmbovița) en had een ontmoeting met minister van Volksgezondheid Ioana Mihăilă, die uitlegde dat de inspanningen erop gericht zijn het aantal gevaccineerden in plattelandsgebieden en onder de kwetsbare categorieën te verhogen. De commissaris riep alle Roemenen op om van de vaccinatie gebruik te maken om terug te keren naar een normaal leven. Lees meer op de website van Romanian Insider.

Roemenië doneert meer dan 1000.000 vaccins aan Vietnam

De donatie van 100.800 dosissen van het AstraZeneca heeft tot doel het Aziatische land te helpen in hun strijd tegen COVID-19, zo bericht Romanian Insider. Ongeveer een week geleden besloten de Roemeense autoriteiten ook meer dan 100.000 doses Pfizer-vaccin te schenken aan de Republiek Moldavië en 10.000 doses van AstraZeneca aan Georgië. Deze schenkingen zijn waarschijnlijk het gevolg van de lagere bereidheid van de Roemeense bevolking om gevaccineerd te worden. Lees meer hierover in de update van 26 juni 2021.