ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

De minister van volksgezondheid, Victor Costache, neemt ontslag.

Dit gebeurde nadat hij gisteren veel kritiek kreeg op de aankondiging dat hij alle inwoners van Boekarest wil laten testen (zie onder). De nieuwe minister is Nelu Tataru, een staatssecretaris binnen het ministerie van gezondheid.

Het aantal gevallen is een maand na het eerste geval gestegen naar meer dan 10.000. 

Gisteren waren er 10.029 bevestigde gevallen. Dat is een stijging met 123. Hierdoor daalt het aantal al 2 dagen op rij. Ondertussen zijn er 94 patiënten genezen, 17 mensen overleden (allemaal 65+) en 17 patiënten liggen op intensive care. De vraag is of deze cijfers wel accuraat zijn aangezien er tot nu toe maar 16.000 testen zijn uitgevoerd in heel Roemenië en er per dag maar 1.500 tot 2.000 testen kunnen worden verwerkt.

Roemeense onderzoekers starten met testen van een vaccin voor Covid-19

In een laboratorium in Timișoara zijn onderzoekers bezig met het testen van een vaccin op menselijke cellen. Roemenië heeft niet de capaciteit om zelf een vaccin te produceren en daarom stuurden de onderzoekers de mogelijke methode om het vaccin te produceren naar collega’s in Europa en Amerika.

Meer dan 5.600 Roemenen houden zich niet aan de maatregelen

De Roemeense politie meldde gisteren, na de eerste dag quarantaine, dat meer dan 5.600 mensen geen geldig bewijs noch goede reden hadden om hun huis te verlaten. Sommige redenen waren wel heel inventief. Zo ging er bijvoorbeeld iemand wandelen met zijn vis.

Meer dan 10.000 inwoners van Boekarest worden getest op Covid-19.

Gisteren werd aangekondigd dat alle inwoners van Boekarest getest gingen worden (zie onder), dat zorgde voor veel kritiek. Nu wordt aangekondigd dat meer dan 10.000 inwoners getest gaan worden als onderdeel van een studie. Mensen die positief testen, worden thuis in quarantaine geplaatst samen met het hele gebouw of de buurt en worden opgevolgd door een dokter.

Het Roemeense Rode Kruis lanceert campagne om ziekenhuizen te helpen in de strijd tegen de pandemie.

De campagne ‘Roemenië redt Roemenië” wil geld inzamelen om de ziekenhuizen te helpen in de strijdt tegen het virus. Mensen kunnen 2 euro doneren via deze sms-actie.