ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

Het aantal besmettingen stijgt naar 906, 13 doden. Roemeense overheid neemt nieuwe maatregelen.

Gisteren waren er 906 besmettingen en 13 doden geregistreerd. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk een heel stuk hoger. De Roemeense overheid neemt nieuwe maatregelen en mensen mogen enkel buiten om gerechtvaardigde redenen. Gaan werken, naar de winkel gaan en sporten dichtbij huis is wel nog mogelijk. Mensen boven 65 jaar mogen om die redenen alleen hun huis verlaten tussen 11 uur en 13 uur behalve als ze nog gaan werken of betrokken zijn bij landbouwactiviteiten.

De minister van volksgezondheid wil iedereen in Boekarest laten testen.

Tegen het einde van de week wil de overheid 200.000 test hebben uitgevoerd van deur tot deur. Mensen met zware symptomen worden opgenomen in de daarvoor voorziene ziekenhuizen. Mensen met lichte symptomen worden overgebracht naar een hotelkamer waar ze worden opgevolgd door een dokter in plaats van thuis te blijven, zoals in andere Europese landen gebeurt. De strategie van Roemenië is dus om zo goed mogelijk mensen die het virus dragen te scheiden van niet besmette mensen. De vraag is of de overheid dit plan kan uitvoeren na een slechte start waarbij al verschillende dokters en verpleegsters besmet geraakte.

Roemenië stuurt een vliegtuig naar Zuid-Korea om er 100.000 stuks beschermende kledij op te halen voor dokters.

Het vliegtuig zou vandaag landen. Verder kocht Roemenië ook 2 miljoen testen aan bij Zuid-Korea.

Tarom last binnenlandse vluchten af voor 2 weken, ook vluchten van en naar Frankrijk en Duitsland worden geschrapt.

Passagiers die een van deze vluchten hadden geboekt kunnen hun vlucht gratis verzetten naar een latere datum of een volledige terugbetaling krijgen.

Dokters en Roemeense ingenieurs werken samen om beademingstoestellen te maken.

Meer dan 150 bedrijven met in totaal meer dan 300 3D-printers wachten op groen licht om in productie te gaan. De toestellen zullen geschonken worden aan de Roemeense ziekenhuizen.