ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

Roemenië verlengt de noodtoestand met een maand.

De regering zal deze week een decreet stemmen om de noodtoestand met een maand te verlengen. De president zegt dat de maatregelen een positief effect hebben, maar dat het nog niet het moment is om te versoepelen. Deze week zullen er in totaal 15,5 miljoen maskers ter beschikking komen van de gezondheidswerkers, politieagenten en de bevolking. Ondertussen stuurt Roemenië ook 11 dokters en 6 verplegers naar Italië om er te helpen.

Gisteren is het aantal gevallen gestegen boven 4.000.

Gisteren steeg het aantal bevestigde gevallen naar 4.057. 406 mensen zijn genezen, 157 mensen zijn overleden. In totaal zijn er in het land 40.987 testen afgenomen (deze aantallen geven dus niet de werkelijke situatie weer). Er wordt niet vermeld hoeveel personen in het ziekenhuis werden opgenomen.

Roemenië annuleert vluchten naar verschillende landen.

Vluchten zijn geannuleerd naar en van de Verenigde Staten, Oostenrijk, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Turkije en Iran. Dit voor 14 dagen vanaf 5 april. Hetzelfde geldt voor Duitsland en Frankrijk vanaf 8 april. Chartervluchten voor seizoenarbeiders vliegen wel als de bevoegde overheid van het land van bestemming hiermee akkoord gaan.

Wizz Air volgt de restricties en zegt vluchten op te schorten tussen Roemenië en het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Nederland tot 18 april. Vluchten van en naar België, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland worden opgeschort tot 30 april. Passagiers die deze vluchten hadden geboekt, werden hiervan op de hoogte gesteld en krijgen automatisch 120% van hun ticket ter beschikking om de volgende 2 jaar te spenderen bij Wizz Air. Klanten kunnen ook een terugbetaling van 100% aanvragen.

De minister van volksgezondheid zegt dat Suceava een ‘out of control’ hotspot is.

In Suceava waren van vrijdag op zondag 349 nieuwe besmettingen vastgesteld. De minister zei dat de overheid voor de stad een militaire oplossing zoekt. Omdat hij een herhaling van deze situatie wil vermijden wil de minister elke provincie met meer dan 100 besmettingen bezoeken. De minister benadrukt het belang van sociale afstand, isolatie en goed zorgen voor de gezondheidsmedewerkers.

Plasmatherapie is beschikbaar in Roemenië.

Dit nadat Besmax Pharma Distribution het nodige materiaal heeft gedoneerd. Bij Plasmatherapie worden plasmacellen gebruikt van mensen die van COVID-19 herstelde. De techniek zal gebruikt worden om besmetting te voorkomen bij kwetsbare mensen of mensen met een hoog risico op besmetting (zoals dokters en verplegers).

Overheid zegt dat Roemenië een strijd voert naar materiaal om COVID-19 te bestrijden.

Ionel Dancă (hoofd van de kanselarij van de president) had het over een strijd tegen de klok en een internationale oorlog om beperkte middelen. Hij verwijst hiermee naar de moeilijkheden met leveringen van beschermend materiaal en beademingstoestellen. Contracten worden soms stopgezet en er zijn problemen met het transport doordat grenzen gesloten zijn. Het kost dus vaak veel moeite, maar er zijn al verschillende leveringen van beschermend materiaal gebeurd en er zullen er de komende dagen nog volgen. Roemenië heeft 1.600 beademingstoestellen voor kritieke patiënten. Er wordt moeite gedaan om er nog 200 naar Roemenië te brengen en ook binnenlandse productie op te starten.