ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

Roemenië zou de restricties op verplaatsingen kunnen versoepelen na midden mei.

Volgens de voorzitter van de Roemeense microbiologische gemeenschap zou de overheid de restricties op verplaatsingen kunnen verminderen na 15 mei. Dit is echter afhankelijk van wanneer de piek komt. De minister van volksgezondheid zegt de piek te verwachten tegen het einde van april.

De Roemeense president belooft bonussen aan mensen die Covid-19 patiënten behandelen.

De president gaf de opdracht aan de regering om de mogelijkheid te bekijken om hiervoor een Europees fonds te gebruiken. Het zou gaan over een bedrag van 500 euro per maand. De belofte kwam er nadat verschillende gezondheidswerkers hun ontslag indienden omwille van onvoldoende beschermend materiaal (zie onder). 15% van de COVID-19 besmettingen werden vastgesteld bij gezondheidswerkers.

Mobiel ziekenhuis wordt opgezet nabij Iasi.

Het ziekenhuis zou 250 bedden tellen voor patiënten met COVID-19. Daarnaast zal het een speciale ruimte hebben voor medische analyse, het testen van patiënten, operatiekamers, een intensive careafdeling met 50-70 bedden en opslagruimte voor medisch materiaal. Het mobiele ziekenhuis wordt gebouwd in Letcani (nabij Iasi) en zal in gebruik worden genomen binnen 20-27 dagen. Na de pandemie zal het kunnen dienen voor andere medische doelen.

2 Bedrijven zetten nieuw mobiel ziekenhuis op vlakbij Boekarest.

Auchan (supermarkten) en Leroy Merlin (doe-het-zelf zaak) starten met het organiseren van een medisch centrum voor niet-kritieke Coronapatiënten  in een loods. Dit met de steun van het ministerie van Volksgezondheid en de afdeling noodsituaties (DSU). Eerder startte een NGO al met het bouwen van een mobiele ziekenhuis in Boekarest en ging een eerste mobiele ziekenhuis vlakbij Boekarest in gebruik (zie update 31 maart).

Roemeense overheid schort transparantie op via noodordonnantie. 

De Roemeense regering heeft een noodverordening aangenomen die enkele van de wettelijke normen opschort tijdens de noodtoestand. Deze wettelijke normen hebben te maken met transparantie van de besluitvorming en de sociale dialoog voorafgaand aan de vaststelling van nieuwe wetgeving. De werkgeversorganisatie Concordia is bezorgd.

Roemenië activeert 400 miljoen euro aan steun van de Wereldbank.

De Roemeense regering heeft 400 miljoen euro aan vooraf geregelde financiële steun van de Wereldbank geactiveerd. Dit om de nieuwe pandemie van het Coronavirus te helpen voorkomen en erop te reageren.

Hoofd van afdeling noodsituaties (DSU) raadt mensen aan een masker te dragen op publieke plaatsen.

Dit kunnen zowel medische als zelfgemaakte maskers zijn, aangezien medische maskers duur zijn en moeilijk te verkrijgen. In sommige provincies of gemeentes is het zelfs verplicht om een masker te dragen op publieke plaatsen. Read Arafat (hoofd van de afdeling noodsituaties (DSU)) zegt dat het niet verplicht kan worden omdat er nog niet genoeg maskers voorhanden zijn.

Tweede gemeente onder quarantaine geplaatst.

Het gaat om Tandarei, een klein dorp in de provincie Ialomita, ten Oosten van Boekarest.