ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Gezocht
Roemeense arbeidsmigranten in de Belgische constructiesector.

Voor mijn onderzoek aan de Universiteit van Leuven ben ik op zoek naar Roemeense arbeidsmigranten die in de Belgische constructiesector werken. Graag had ik met hen een interview afgenomen.

Mijn onderzoek gaat over twee zaken. Enerzijds onderzoek ik hoe deze individuen hier een thuis creëren voor zichzelf, terwijl er vaak in Roemenië ook een woonst op hen wacht. Anderzijds doe ik onderzoek naar culturele circulatie. Dit betreft het fenomeen dat Roemeense constructie arbeiders hier bouwstijlen zien of bepaalde technieken leren en deze vervolgens toepassen in de bouw van een woonst in Roemenië. Dit gebeurt echter ook in de andere richting: ervaring met bepaalde constructiemethoden, geleerd in Roemenië, wordt toegepast op een Belgische werf. Hierdoor vervult de Roemeense constructie arbeider een belangrijke functie in het vormgeven van ruimte. Hieromtrent is nog maar weinig onderzoek naar volbracht.

Herkent u zichzelf hierin of kent u iemand in uw omgeving die als (tijdelijke) arbeidsmigrant in de Belgische constructiesector werkt? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via mijn e-mailadres: tvanlaer3@gmail.com.

Tom Van Laer
Master Human Settlements
KULeuven