ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Internationale Vrouwendag – Workshop in Turnhout

Op 8 maart 2024 kwam een groep vrouwen samen in Turnhout voor een bijzondere workshop ter viering van Internationale Vrouwendag. De workshop werd gekenmerkt door de online en offline aanwezigheid van enkele prominente figuren, waaronder mevrouw Mihaela Dobre, vertegenwoordiger van OLF in Roemenië, Cristina Chert, executieve directeur van TON, en vertegenwoordigers van Femma regio Turnhout.

OLF (Organizația Locală de Femei, vertaald als “Lokale Vrouwenorganisatie” is een organisatie die groepsactiviteiten organiseert voor vrouwen gebaseerd op communicatie, relaxatie en traditionele handgemaakte technieken. De focus ligt vooral op vrouwen die zijn gemigreerd en zich tussen traditioneel denken en modern leven bevinden, vaak werkzaam in de zorgsector of landbouw. Het doel van OLF is om vrouwen te helpen een balans te vinden tussen hun privé- en professionele leven, zoals bijvoorbeeld met een twee weken durend zomerkamp waar deelnemers waardevolle ervaringen zullen opdoen.

Femma is een organisatie voor vrouwen die oorspronkelijk gefocust was op traditionele activiteiten, maar na een gebrek aan interesse hun focus heeft verlegd naar het creëren van aangename en ontspannende momenten. Dit doen ze door activiteiten zoals discussieavonden, feesten, quizzen en wandeltochten aan te bieden. Femma merkt op dat er tegenwoordig minder interesse is in dergelijke activiteiten en daarom proberen ze vrouwen weer te activeren. Ze erkennen dat het voor de jongere generaties, die voltijds werken, moeilijker is om deel te nemen aan deze activiteiten. Ook richten ze zich op activiteiten met vrouwen die naar België zijn gemigreerd vanwege het migratieaspect.

Daarna werd de kalender voor het jaar 2024 voorgesteld. Deze kalender, ontworpen door Ava bespreekt belangrijke data en informatie die van betekenis zijn voor de Zuidoost-Europese gemeenschap. Het bood ook een inspirerend overzicht van wat het jaar te bieden heeft.

Na de presentatie van de kalender volgde een boeiend gesprek over potentiële samenwerkingen en ideeën die in de toekomst kunnen worden uitgewerkt. De deelnemers deelden hun ervaringen, visies en suggesties, waarbij ze elkaar inspireerden en aanmoedigden om in de toekomst vaker samen te komen.

Hierna vond een creatieve workshop plaats, waarbij de vrouwen de kans kregen om elkaar beter te leren kennen. Er volgde ook een boeiend gesprek over potentiële samenwerkingen en ideeën die in de toekomst kunnen worden uitgewerkt. De vrouwen deelden hun ervaringen, visies en suggesties, waarbij ze elkaar inspireerden en aanmoedigden om in de toekomst vaker samen te komen.