ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Workshop Martisor

Op 2 maart 2024 vond een boeiende workshop plaats, genaamd Martisor, waar verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd waren, waaronder Bulgarije, Macedonië, Roemenië, Oekraïne en Republiek Moldavië. De bijeenkomst werd verrijkt door de aanwezigheid van de ambassadeur van Roemenië, die de workshop leidde met een uitleg over de traditie van ‘Martisor’.

Na de inleiding kregen de aanwezige vrouwen de kans om deel te nemen aan de workshop, waarbij Raluca Zaharia als begeleider optrad. Ze voerde een improvisatie-oefening uit met de vrouwen, die een levendige interactie tot stand bracht. Het hoofddoel van de workshop was om inzicht te krijgen in de behoeften van de vrouwen. Werk, taal, familie, connecties en traditioneel eten werden vaak genoemd als belangrijke onderwerpen die besproken werden.

Deze discussies vormen de basis voor de volgende workshop, waarbij we van plan zijn dieper in te gaan op de behoeften die zijn geïdentificeerd. Bovendien kregen de vrouwen een opdracht mee naar huis: ze kregen enkele weken de tijd om foto’s te maken met een fototoestel van ADR. Het thema van de foto’s luidde: ‘plaatsen waar je je thuis voelt’.

Het doel van deze opdracht is om de vrouwen aan te moedigen hun persoonlijke ervaringen met betrekking tot thuisgevoel vast te leggen en te delen. De foto’s zullen bij de volgende bijeenkomst worden besproken, waardoor een verdere verkenning van het concept van ‘thuis’ mogelijk wordt.

De Martisor-workshop was een inspirerende en verrijkende ervaring, waarbij de deelnemende vrouwen niet alleen culturele tradities deelden, maar ook een diepgaand begrip ontwikkelden van elkaars persoonlijke en gemeenschappelijke behoeften.