ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Maatregelen bij reizen naar Roemenië: testen en quarantaine

Voor reizigers uit België geldt een quarantaineplicht van 14 dagen bij aankomst in Roemenië. Indien je op dag 8 van de quarantaine een COVID-19-test aflegt waarvan het resultaat negatief is en je geen enkel symptoom vertoont, eindigt de quarantaine op dag 10. Er zijn echter enkele uitzonderingen op de quarantaineplicht:

Vanaf 12 februari moeten ook alle reizigers uit België ouder dan 3 jaar een negatieve PCR test voorleggen afgenomen maximum 72u voor vertrek naar Roemenië. Net zoals bij de quarantainemaatregelen zijn er ook enkele uitzonderingen op de verplichte COVID-test:

Meer informatie op de website van buitenlandse zaken

Let op: niet essentiële verplaatsingen zijn nog steeds verboden door de Belgische overheden (voorlopig) tot 1 april.

Roemeense overheid zorgt voor meer bedden op intensieve zorgen

De laatste tijd werd een sterke stijging vastgesteld in het aantal COVID-19 gevallen, daarom werd er beslist om in het ziekenhuis van Boekarest extra bedden voor de intensieve zorgen te voorzien. Het zou in totaal gaan over 191 extra bedden voor COVID-19 patiënten. Volgens het Roemeense ministerie van gezondheid wordt ook de situatie in andere ziekenhuizen in het land bekeken. Lees meer op de website van Romanian Insider.

Roemenië plant aanpassingen aan het platform voor registratie van vaccinatie

Sinds 15 maart kan het grote publiek in Roemenië zich registreren voor een vaccinatie tegen COVID-19 via een digitaal platform. Ze kunnen zichzelf op de wachtlijst zetten of een afspraak maken. Vanaf midden april zullen gebruikers op de wachtlijst kunnen zien hoe lang de wachttijd nog zal duren. Daarnaast zal men ook weten welk vaccin gebruikt wordt in het vaccinatiecentrum waar men een afspraak heeft gemaakt. Dit om te vermijden dat mensen niet komen opdagen na een lange wachtperiode. Men werkt daarnaast ook aan een platform waar mensen makkelijk bijwerkingen van het vaccin kunnen rapporteren.

Vanaf 13 april wil Roemenië meer dan 350 vaccinatiecentrums openen voor het Pfizer-BioNTech vaccine. Verder willen ze in het eerste deel van april het aantal gevaccineerde personen per vaccinatiecentrum opdrijven van 60 naar 90 personen. Als het Johnson&Johnson vaccin ter beschikking komt kan dat toegediend worden via huisdokters (zonder registratie via het platform). Dit vaccin is beter geschikt voor mobile centra en kan gebruikt worden in rurale gebieden omdat het niet moet bewaard worden bij extreem koude temperaturen. Lees meer hierover op de website van Romanian Insider.

Nog niet ingeschreven voor de familiedag in Bokrijk?