ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Quarantaine niet langer nodig voor Belgen.

België werd toegevoegd aan de groene lijst van Roemenië.

Gisteren werd België toegevoegd aan de groene lijst van Roemenië. Dit wil zeggen dat Belgen die in het land toekomen niet langer 14 dagen in zelfquarantaine moeten blijven. Het is echter niet duidelijk of dit nodig is bij terugkeer naar België. Nu er in verschillende regio’s opnieuw opflakkeringen zijn pleit de Vlaamse regering ervoor om quarantainemaatregelen en testen in te voeren voor mensen die terugkomen uit hoge risicogebieden. Hiervoor rekent de regering voorlopig enkel op ‘goede burgerzin’. Meer hierover kan je lezen op de website van VRT News.

Momenteel staan er 44 landen op de groene lijst van Roemenië. Waaronder 32 EU- landen, zoals ook buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland. Indien de situatie in deze landen opnieuw verslechtert kunnen ze opnieuw van de lijst gehaald worden. Het aantal COVID-19 gevallen moet de laatste twee weken onder 5 personen per miljoen inwoners blijven opdat het land op deze lijst kan blijven staan. De volledige lijst is terug te vinden op de website van Het nationaal instituut voor publieke gezondheid Roemenië (in het Roemeens).

Meer duidelijkheid over maatregelen te volgen bij bezoek binnenruimte restaurant.

Bezoekers van binnenruimtes van restaurants zullen het eenrichtingsverkeer in het restaurant en de afstand ten opzichte van andere (2 meter) moeten respecteren. Personen met symptomen van luchtweginfecties zullen niet worden toegelaten. Maximum 6 mensen mogen plaatsnemen per tafel, met uitzondering van gezinnen. Het is echter nog niet duidelijk wanneer restaurants binnen opnieuw mensen mogen ontvangen. Een mogelijke datum zou 15 juli kunnen zijn. Meer informatie op de website van Romanian Insider (in het Engels).