ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

tentoonstelling 30 jaar ADR-Vlaanderen en Dacia Felix

30 jaar ADR-Vlaanderen

ADR-Vlaanderen bestaat dit jaar 30 jaar, een mooie gelegenheid voor een tentoonstelling. Deze bestaat uit 15 Roll-ups met informatie, foto’s en verhalen van 1989 tot nu. Over hulp, samenwerking, vriendschap en multiculturaliteit. (Her)ontdek hoe het allemaal begon, wat ADR-Vlaanderen doet rond gezondheid, vrouwen- en mannenverenigingen, jeugd, brandweer, wat er vandaag in Vlaanderen gebeurt en meer.

De tentoonstelling over ADR-Vlaanderen is gratis te bezoeken van 10 tot 16 november in het Gallo Romeins museum in Tongeren tijdens de openingsuren van het museum. Bezoek daarna ook zeker de tentoonstelling Dacia Felix over het Roemrijke verleden van Roemenië. Twee vliegen in een klap!

De tentoonstelling 30 jaar ADR-Vlaanderen is een initatief van ADR-Vlaanderen in samenwerking met Vatra Limburg en het Gallo-Romeins museum Tongeren.

Dacia Felix

Unieke gouden en zilveren archeologische schatten uit het tijdperk van de Daciërs (voormalige Roemenen) worden tentoongesteld in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Julius Ceasar richtte zich al eerder op de Daciërs, maar het was Trajanus die uiteindelijk Dacië (Dacia in het latijn) veroverde in het jaar 106. De koning van Dacië, Decebal, pleegde zelfmoord nadat zijn leger werd verslagen. De schat van de Daciërs (226.000 kg goud en 453.000 kg zilver) werd in beslag genomen en Dacië werd de nieuwste provincie van het Romeinse rijk.

De economie floreerde in de provincie en na een periode van intense Romanisering trok het Romeinse rijk zich terug rond 271. Ze lieten een sterke culturele invloed na, die vandaag nog steeds merkbaar is. Zo evolueerde de Latijnse taal, die in het oude Dacië werd gesproken, onder Romeinse bewind stilaan tot Roemeens en werd een nieuw volk (de Roemenen) gevormd.

meer informatie vind je op de website van het Gallo Romeins Museum.