ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

TON Regionale trainingen

In 2014 gingen de eerste TON regionale trainingen door in verschillende regio’s in Roemenië. Er werd gekozen voor dit opzet in de hoop zo meer lokale mensen te betrekken en een eerste aanzet te geven voor een specifieke regionale werking.

Hierdoor konden lokale spilfiguren en regionale trainers beter ondersteund worden en werd het duidelijk welke gevoeligheden leven in welke regio. Het waren allemaal zeer productieve trainingen. Daarom zullen we opnieuw regionale trainingen organiseren in het voorjaar van 2015.

2-4 mei 2014: Babadag (Tulcea)

44 deelnemers waren aanwezig van verschillende organisaties en instellingen uit de regio, waaronder ook politici. Dit was een zeer goede training mede onder leiding van Daniela Ghitoiu, die gegroeid is als regionale trainer. Er waren veel nieuwe groepen, veel goede spilfiguren en de nationale TON leiding kreeg een goed zicht op de mogelijke regionale werking.

9-11 mei 2014: Slatina-Timis (Caras-Severin)

34 deelnemers woonden deze training bij, waaronder ADR-voorzitter Jozef Goebels. Het was een goede training, maar er waren te weinig aanwezigen uit de nabije omgeving; ondanks het feit dat dit een sterke regio is. Ook van politieke zijde waren een aantal prominente figuren afwezig. Dit was deels ook te verklaren door de nadere Europese verkiezingen van 25 mei 2014. Resita was vertegenwoordigd door een goede delegatie en veel jongeren. Het feit dat zij een stevig project schreven en binnenhaalden bij de SAMDAM wedstrijd speelt hier hoogstwaarschijnlijk ook in mee. Het zorgde voor een extra activering van deze groep.

16-18 mei 2014: Viscri (Brasov)

In Viscri telden we 25 deelnemers uit de regio. Hier werd een halve dag training gegeven, gekoppeld aan activiteiten van het ‘Youth in Action’- programma  opgezet door partnerdorp Glabbeek. Dit is een regio die nog moet groeien en waar de regionale trainer beter omringd moet worden. Men hoopt dat de aanwezigheid van vele Vlaamse Roemeniëwerkingen deze regio ook stimuleert om te groeien. Het was positief dat ook politieke vertegenwoordigers uit Viscri (Bunesti) aanwezig waren evenals vertegenwoordigers van de Mihai Eminescu stichting (een stichting gerelateerd aan de Engelse Prins Charles). Dit biedt perspectieven om verder te werken aan lokale ontwikkeling.

29-31 mei 2014: Moldovita (Suceava)

De laatste training in Moldovita mocht 33 deelnemers uit de regio verwelkomen. Dit werd ervaren als een ideale training, gedragen door sterke lokale en regionale leiders. De groepen in deze regio werken reeds samen en ondersteunen elkaar bij hun activiteiten.

Algemeen

Het was een helse job voor de nationale TON-leiding om elk weekend weer ergens anders in Roemenië op te treden. Gelukkig konden zij lokaal rekenen op het organisatietalent van de regionale coördinatoren. Daarnaast mochten we Leonard Orban verwelkomen in Babadag, waar hij een voordracht gaf rond EU-fondsen. Omwille van zijn Grundtvig Assistentschap kon ook Patrick Van den Nieuwenhof aanwezig zijn op alle trainingen. Tot slot vulde Cristina Vladu dit team aan. Ze werd aangeworven in mei als experte gezondheidszorg bij TON. Ze woonden de verschillende trainingen bij om het werkveld van TON te leren kennen.