ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Vlaams-Roemeense training

Ovidiu_Micsa

Het doel van het Geels Roemeniëcomité om  het vrijwillig brandweerkorps van Slatina-Timis naar een hoger niveau te brengen wordt gesteund door ISU Caransebes, zoals bleek tijdens de demonstratie en samenwerking in mei 2014. Om deze samenwerking tussen het vrijwilligers korps van SVSU Slatina-Timis en beroepskorps ISU-Caransebes nog te versterken werden beide uitgenodigd door VZW Geels Roemeniëkomitee naar Geel.

 

 

 

In het kader van 25 jaar samenwerking tussen Geel en Slatina-Timis kregen ze de ondersteuning van zowel het stadsbestuur als van de brandweer van Geel. Ook het brandweerkorps van Balen, het BIG infocentrum in Geel en campus Vesta, provinciaal opleidingscentrum van brandweer en politie in Ranst verleenden hun medewerking.

De deelnemers en trainers

Bart Staquet: Instructeur, Geel
Bart Staquet: Instructeur, Geel
Marc Op De Beeck: vrijwilliger Brandweerman, Geel
Marc Op De Beeck: vrijwilliger Brandweerman, Geel
Ben Wouters: Instructeur, Geel (links op de foto) Ilie Cosmin: kapitein commandant, Caransebes (rechts op de foto)
Ben Wouters: Instructeur, Geel (links op de foto) Ilie Cosmin: kapitein commandant, Caransebes (rechts op de foto)
Nicolae Blaj: vrijwillig brandweerman, Slatina Timis
Nicolae Blaj: vrijwillig brandweerman, Slatina Timis
Ovidiu Micsa: Beroeps brandweerman, Caransebes
Ovidiu Micsa: Beroeps brandweerman, Caransebes
Ilie Craia: vrijwillige brandweerman, Slatina Timis
Ilie Craia: vrijwillige brandweerman, Slatina Timis

Bezoek aan brandweerinformatiecentrum voor gevaarlijke stoffen (BIG)

Vrijdagmiddag arriveerden de gasten. In de namiddag bezochten ze de BIG. BIG is een vzw en heeft tot doel informatie over gevaarlijke stoffen te verzamelen en te evalueren om zo bedrijven en overheden bij te staan in hun streven naar een betere en veiligere werk- en leefomgeving. In het centrum worden veiligheidskaarten in verschillende talen opgesteld voor chemische producten. Ze worden in boekvorm verspreid maar kunnen ook online geraadpleegd worden vanuit de brandweerwagens. Er was zelfs een project met het Roemeens Ministerie van milieu. Het nieuw ontwikkeld programma om de gevarenzone rond een accident op Google Maps aan te duiden en te verzenden naar de smartphones van de brandweermannen, kreeg heel veel aandacht.

BIG2a

Beringen – mijnsite: bijwonen training voor reddingshonden

Zaterdagvoormiddag bracht de ploeg onder leiding van Marc een bezoek aan de mijnsite in Beringen die gebruikt wordt door de vereniging “Vlaamse Reddingshonden” voor het oefenen van honden. Reddingshonden zoeken er slachtoffers.

Beringen_hond1

Brandweer Geel

Zaterdagnamiddag werd een bezoek gebracht aan het brandweerkorps van Geel. Commandant Koen Bollen stelde de structuur van brandweer in België voor: de verschillende types van korpsen en de veranderingen die in de toekomst gaan gebeuren. De Geelse brandweer, tegelijkertijd stedelijk en gewestelijk brandweerkorps, beschermt bijna 60.000 inwoners op een oppervlakte van 19.000 Ha in de gemeenten Geel, Meerhout en Laakdal. 81 manschappen, waarvan 38 beroepsmatig, zetten zich 24 uur op 24, 7 dagen op 7 in voor de veiligheid van de burger.

Na deze uiteenzetting gidste Bart Staquet de groep langs de verschillende soorten voertuigen, boten, duikmateriaal, ladderwagen enz. Omdat er in Geel veel chemische industrie is, is het korps uitgerust met moderne materialen.

Zaterdagavond werd de academische zitting naar aanleiding van 25 jaar samenwerking Geel – Slatina-Timis bijgewoond. Zondag was een vrije dag.

Training in Geel – brandweerkazerne

Gedurende de ganse dag werd er getraind in Geel: het dragen van adembescherming en het binnengaan in ruimte vol rook. De ladderwagen en hoogtewerker werden gebruikt. Ook een chemisch beschermingspak werd geprobeerd. Er was ook heel veel interesse voor het nieuwe casettesysteem om brandslangen te vouwen en mee te nemen, veel gemakkelijker en vlugger dan de conventionele methode van slangen af te rollen om appartementstrappen op te lopen. Het Geels Roemeniëkomitee heeft het korps van Caransebes 2 cassettes cadeau gedaan.

Bezoek aan vrijwillig brandweerkorps Balen dat samenwerkt met het vrijwillig brandweerkorps van Ladesti (Ro)

Vrijwilliger Jeff Van Meensel gaf een presentatie van zijn korps en de materialen. Na deze voorstelling bezocht de groep een chemisch Seveso-bedrijf in Balen. Er was een simulatie van een groot accident: een vrachtwagen met gevaarlijke goederen raakt de pijpleiding van een tankenpark met als gevolg: lekken, brand en slachtoffers. Eerst kwam de bedrijfsbrandweer in actie om het vuur te bestrijden en om de slachtoffers te redden. Het vrijwillig brandweerkorps van Balen werd bijgeroepen en samen slaagden ze erin om de brand te blussen. Tijdens de evaluatievergadering werden verschillende opmerkingen gemaakt in verband met de communicatie en de snelheid van interventie.

Auteur: Ria Embrechts, meer beelden beschikbaar op de website van vzw Geels Roemeniëkomitee