ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Verwarring rond code oranje

Welke maatregelen zijn gelinkt aan code oranje?

Vorige week kwam de overheid met een lijst van coronarisicogebieden en daaraan gekoppeld maatregelen voor reizigers die uit die gebieden terugkeren naar België (zie update 13 juli). Eerst werd aangeraden om 14 dagen in zelfquarantaine te verblijven. Daarna sprak men van “verhoogde waakzaamheid”, wat betekent dat men bij het minste symptoom thuis moet blijven en de huisarts verwittigen. Men kan ook beter niet op bezoek gaan bij mensen met een zwakke gezondheid of risicopersonen. Nu wordt er opnieuw gezegd dat er bij code oranje toch gevraagd wordt om een test af te nemen en in quarantaine te verblijven. Meer informatie op de website van VRT news. Er is dus nog geen duidelijkheid omtrent de betekenis van code oranje. De verdere berichtgeving hierover kan je opvolgen via de liveblog van VRT news. De volledige lijst van kleurcodes en landen kan je terugvinden op de website van buitenlandse zaken.

Meer landen voeren maatregelen voor Roemenen in.

Nu het aantal coronagevallen in Roemenië terug significant stijgt zijn er meer landen die restricties invoeren voor reizigers die uit Roemenië komen. Deze landen zijn: Oostenrijk, Bosnië, Herzegovina, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Ierland, IJsland, Letland, Litouwen, Malta, Montenegro, Noorwegen, Groot-Brittannië, Nederland, Moldavië, Slovakije, Slovenië en Hongarije. De maatregelen gaan van het advies om 14 dagen in quarantaine te blijven, het voorleggen van een positief testresultaat tot verplicht testen bij aankomst, verplichte quarantaine of een reisverbod. Meer informatie lees je op de website van Romanian Insider.

Raed Arafat waarschuwt voor mogelijkheid herinvoering restricties in bepaalde gebieden.

Read Arafat, hoofd van het departement noodsituaties roept op tot voorzichtigheid en zegt dat sommige gebieden in Roemenië geïsoleerd kunnen worden als de situatie erop achteruitgaat. Op dit moment zijn de overheden echter nog geen restricties aan het overwegen. Bovendien kunnen ze niet voorkomen dat mensen naar de kust of de bergen trekken. Lees meer hierover op de website van Romanian Insider.