ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

persbericht

Het is nu duidelijk dat elk land op zijn eigen manier met de COVID-19 pandemie omgaat, zelfs binnen een verenigd Europa. Tegelijkertijd legt dit eens te meer de toestand van de gezondheidszorg in de verschillende landen bloot. België scoort niet meteen het best met onduidelijke regels die vaak snel veranderen. Maar het kan nog erger, bijvoorbeeld in Roemenië, waar een gezondheidszorgstelsel dat al op losse schroeven stond, volledig dreigt in te storten.

Actie Dorpen Roemenië-Vlaanderen (ADR) en haar Roemeense zusterorganisatie The Open Network for community development (TON), werken al meer dan 20 jaar aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Roemenië door middel van duidelijk uitgewerkte pilootprojecten die in aanmerking komen als “Best Practices”. ADR/TON hebben hiervoor ook een taskforce met Roemeense specialisten in het veld. Deze goed gedocumenteerde projecten geven ook duidelijk aan dat Roemenië nog steeds een van de slechtste studenten in de Europese klas is op het gebied van gezondheidszorg. Roemenen die in België wonen, geven ook onomwonden aan dat ze alleen overwegen om terug te keren naar hun land als de gezondheidszorg aanzienlijk zou verbeteren.

Het is dus opnieuw met belangstelling uitkijken naar de komende nationale verkiezingen in Roemenië op 5 en 6 december. Zullen de toekomstige leiders van Roemenië de juiste keuzes maken op het vlak van de gezondheidszorg ten behoeve van hun bevolking?

Grote uitdagingen

Natuurlijk kreeg Roemenië na de revolutie van 1989 een enorme taak op zich om het model van staatsgeneeskunde om te vormen tot een nieuw, geprivatiseerd model werkbaar voor het ganse land. Vaak werd het kind met het badwater weggegooid, zodat ook goed werkende en zinvolle activiteiten werden opgeofferd. Aan de andere kant waren de uitdagingen groot:

Positieve toekomst?

Het gezondheidsprobleem in Roemenië is daardoor zeer complex. Het moet dan ook door de overheid als een prioritair thema worden behandeld. Daarvoor kijken we uit naar de uitslag van de landelijke verkiezingen van 5-6 december 2020. Er zijn van de andere kant al enkele voorbeelden en gunstige tekenen waaruit de Roemeense regering inspiratie kan putten, zoals:

De projecten kunnen ondersteund worden via het “Vrienden van ADR-Vlaanderen Fonds” beheerd door de Koning Boudewijnstichting op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404, Gestructureerde mededeling: “018/1440/00045” (fiscaal aftrekbaar voor 60% in 2020 vanaf 40 euro).

Meer informatie

Voor meer informatie over de gezondheidszorg en de aankomende nationale verkiezingen kan u contact opnemen met Jozef Goebels, voorzitter van ADR-Vlaanderen en TON. Telefonische te bereiken via +32-477-72.84.00 of via mail (jo***********@ku******.be). Op deze website kan je ook meer informatie vinden over het thuiszorgproject en het fonds vrienden van ADR-Vlaanderen. Voor meer over TON kan je een kijkje nemen op de website www.theopennetwork.ro (in het Roemeens).

Nog niet ingeschreven voor de familiedag in Bokrijk?