ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

Overzicht panelen

De Werkgroep Toerisme van ADR-Vlaanderen stelde een mooie tentoonstelling samen over het ontstaan en de evolutie van de weerkerken in Transsylvanië. Er zijn naast mooie posters, boeken en een videopresentatie ook tien panelen van 100 op  50 cm die de geschiedenis en de verschillende vormen van de weerkerken illustreren.

Een weerkerk was een kerk die zodanig versterkt werd met muren en torens dat de bevolking er in tijden van oorlog, opstand of plundering er bescherming kon vinden.

De begeleidende tekst op de panelen is het Nederlands. De Franse en Roemeense versie vind je via de QR-codes of onderstaande links.

Paneel 3

Iacobeni

Kerk met weerverdieping en -torens. Omringd door eenvoudige verdedigingsmuur, verdedigde toegang, voorraadkamers en ‘voorhof’. Het bastion, een toren en een gedeelte van de buitenste muur werden afgebroken.

Gebouwd in de veertiende eeuw, versterkt einde 15de-begin 16de eeuw.

Biertan

Bisschoppelijke weerkerk met complexe structuur. Werd gebouwd tussen 1486 en 1524 op de plek waar vroeger een Romaans kerkgebouw stond. Gewijd aan de Maagd Maria. Gotische zaalkerk omringd door drie murengordels met torens en bolwerk. Toegang via een overdekte houten trap. Het complex bevat o.m. een klokkentoren, een uurwerktoren en een spektoren (waar het vlees werd bewaard). Er was ook een ‘gevangenis’ waar koppels die wilden scheiden op andere gedachten moesten gebracht worden. Ligt op een heuvel.

Prejmer

De meest oostelijk gelegen weerkerk van Tanssylvanië. Deze monumentale versterking lag in het Burzenland, de regio rond Brașov. Ze lag in de vuurlinie van plunderaars die uit het oosten kwamen. Centraal staat een kerk, gebouwd door de Teutoonse ridders in 1218. Toen de Teutoonse Orde verdreven werd, werd de kerk afgewerkt door Cisterciënsermonniken. Rond de kerk staat een 12 meter hoge weermuur met niet minder dan 270 ruimtes waar de bewoners van het dorp konden schuilen en hun voorraden bewaren. De muur werd versterkt met torens. Het complex heeft een barbican (verdedigde ‘voorhof’ ) die toegankelijk is via een overdekte en versterkte doorgang. Het dorp werd wel 50 keer verwoest. Telkens vluchtten de dorpelingen binnen de veilige muren. De versterking van de weerkerk van Prejmer duurde tot de 18de eeuw.

Gedeeltes die in rood zijn aangeduid, zijn achteraf afgebroken.