ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

Roemeense bedrijven doneren miljoenen aan ziekenhuizen.

In totaal hebben Roemeense bedrijven 7 miljoen euro gedoneerd aan ziekenhuizen of NGO’s die ziekenhuizen steunen. Dit sinds de start van de noodtoestand 2 weken geleden.

Studenten maken beschermende maskers voor de zorgsector.

Studenten die deel uitmaken van het ‘BRD FIRST Tech Challenge robotics program’, werken aan 3D-geprinte en handgemaakte gezichtsmaskers voor de zorgsector.

Donderdagmiddag 2 april zijn er 2.738 gevallen en 94 overleden vastgesteld.

Dat betekent dat er gisteren 278 nieuwe gevallen bevestigd zijn. 267 mensen zijn genezen. Voor het eerst maakt de Roemeense overheid ook kenbaar hoeveel besmettingen er zijn per provincie. Suceava is de regio die het meest getroffen is. Let wel op, deze cijfers zijn slechts schattingen, lang niet iedereen (met symptomen) wordt getest.

De Roemeense overheid bekijkt het invoeren van maatregelen tegen ontslagnemende dokters.

Dit naar aanleiding van tientallen dokters die de voorbije dagen ontslag namen omwille van het tekort aan beschermend materiaal. Een mogelijke maatregel is het ontnemen van het recht om nog medische praktijken uit te voeren in het land. Een andere maatregel omvat het verlengen van de opzegtermijn. De Eerste minister is geen voorstander van de eerste maatregel. Voordat er een beslissing wordt genomen moet eerst overlegd worden met het ministerie van gezondheid.

Het management van het ziekenhuis in Suceava neemt ontslag.

Dit gebeurde gisteren nadat 200 dokters en verpleegsters besmet waren met het COVID-19 virus. De perfect van de provincie zoekt naar een oplossing en bezoekt het ziekenhuis om de situatie vast te stellen.

Ex-patiënt van het ziekenhuis in Suceava doet verhaal.

De vrouw verbleef 8 dagen in het ziekenhuis. Ze vertelt dat de situatie er schrijnend is. Er waren maar 2 toiletten zonder wc-papier of zeep voor een hele verdieping. Een verpleegster die zich zelf ziek voelde moest zorgen voor 2 verdiepingen. De vrouw werd in het midden van de nacht naar huis gestuurd zonder te weten of ze besmet was of niet.

De WHO heeft Roemenië opgenomen in zijn Solidariteitsproef.

De Wereldgezondheisorganisatie (WHO) heeft Roemenië opgenomen in een wereldwijd onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van vier verschillende medicijnen of combinaties van medicijnen tegen Covid-19.

Grootse politieke partijen dalen in peiling tijdens crisis.

Volgens peilingen verliezen de regerende partijen PSD en PNL terrein aan kleinere partijen zoals USR, PLUS en PRO Romania.

Beelden van Suceava de eerste dag na de lockdown gaan viraal.

Een lokale fotograaf filmde verschillende delen van de stad. De anders volle straten liggen er nu verlaten bij.