ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Opnieuw hoop in Roemenië: internationale hulp en stijgende vaccinatiegraad

Vanaf oktober ging het bergafwaarts met de coronacijfers in Roemenië. Op 2 november werd er opnieuw een record gevestigd wat betreft het aantal doden per dag: 591. Een foto van een verpleegster in een Roemeens ziekenhuis die uitrust in een kartonnen doos ging viraal op sociale media. Er waren namelijk geen stoelen meer om op uit te rusten aangezien die, net zoals alle bedden op de spoedafdeling, bezet waren door patiënten in kritieke toestand. De situatie werd zelfs opgepikt door de Belgische media. Er verscheen een artikel op VRT nws en op De Morgen.be.

Internationale hulp

Roemenië vroeg om bijstand via het EU-mechanisme voor civiele bescherming om de vierde golf het hoofd te bieden. Europa en de wereld schoten in actie:

  • Hongarije liet toe om 50 Roemeense COVID-19 patiënten te laten behandelen in 2 Hongaarse ziekenhuizen. Ook naar Oostenrijk, Polen en Duitsland werden al patiënten overgebracht.
  • Twintig artsen en verpleegkundigen uit de Republiek Moldavië werden toegewezen aan het ziekenhuis in Lețcani (provincie Iași), om te helpen bij de behandeling van COVID-19 patiënten.
  • Roemenië kreeg van Oostenrijk medicatie om COVID-19 patiënten te behandelen. Ander materiaal (zoals beademingsmachines) werden verkregen via Denemarken, Nederland, Polen, Frankrijk en Italië.
  • Israël doneert zuurstofconcentrators aan Roemenië en eind deze week zou er een medisch team uit Israël aankomen in Boekarest.
  • Een team van 6 dokters en 3 verpleegsters uit Denemarken kwamen aan in Boekarest eind vorige maand.

Nieuwe maatregelen

Vanaf 25 oktober gelden er nieuwe maatregelen in Roemenië voor minstens 30 dagen. De nieuwe beperkingen omvatten een avondklok van 22 uur tot 5 uur, behalve voor degenen die zijn gevaccineerd of hersteld van Covid-19, en het verplichte dragen van mondmaskers in openbare gelegenheden binnen en buiten.

De toegang tot openbare plaatsen zoals winkelcentra of Horeca is mogelijk voor mensen die kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of hersteld zijn van COVID-19. De toegang van bezoekers tot openbare instellingen of bedrijven wordt afhankelijk gesteld van een COVID-19 pas (testen aanvaard). Kerken en andere religieuze gebouwen, evenals levensmiddelenwinkels die niet in winkelcentra zijn gevestigd, zijn vrij toegankelijk. Cafés en restaurants moeten gesloten zijn tussen 21 uur en 5 uur. Tijdens de openingsuren mogen ze aan 50% van hun capaciteit werken. Evenementen zoals bruiloften worden verboden, bars mogen niet openen. De horecasector vraagt om steun aan de overheid om hun verliezen voor 2020 (20%) en 2021 te compenseren.

Verder voegde Roemenië de laatste weken ook enkele landen toe aan hun ‘rode lijst’ waaronder België. Meer informatie over reizen naar Roemenië vind je bovenaan op de overzichtspagina.

Hoopvolle stijging vaccinatiegraad

De Roemeense vaccinatiecampagne lijkt weer op gang te komen: tussen 22 en 25 oktober hebben meer dan 260 000 mensen hun eerste dosis van het vaccin gekregen. Dit is bijna de helft van het aantal mensen dat gedurende de laatste 4 weken een eerste dosis kreeg. Op 3 november heeft Boekarest een vaccinatiegraad bereikt van 62% van de in aanmerking komende bevolking ouder dan 12 jaar, de hoogste vaccinatiegraad in Roemenië. Het arrondissement Cluj volgt met een vaccinatiegraad van 55%, gevolgd door het arrondissement Constanta met 51%. De slechts scorende regio’s (onder 30%) zijn: Suceava, Covasna, Bacau, Botosani en Giurgiu.

Op nationaal niveau bedraagt de vaccinatiegraad 42% voor personen ouder dan 12 jaar, en 45% wanneer alleen naar de volwassen bevolking van meer dan 18 jaar wordt gekeken. Opvallend is dat vooral mensen tussen 50 en 59 jaar zich laten vaccineren (meer dan 50% van de gevaccineerde), mensen boven 80 jaar (23%) en kinderen tussen 12 en 15 jaar (11%) zijn het minst vertegenwoordigd binnen de gevaccineerde tot nu toe. Roemenië hoopt in de komende weken een nationale vaccinatiegraad te bereiken van 70%.