Constantin komt thuis. In zijn kielzog twee magere koeien en een oude manke hond. Constantin loopt voorover gebogen. De tol van jarenlange noeste handenarbeid weegt op zijn schouders.
Op zijn bergdorp is Constantin al lang niet meer trots. Bijna alle huizen zijn dichtgetimmerd nadat actieve mensen zijn vertrokken naar de stad of het buitenland om er te werken. Een pensioen heeft de zeventigjarige boer niet. Hij moet zichzelf voorzien door groenten te telen, fruit te plukken en dieren te fokken.
Wanneer hij zijn koeien terug op stal heeft gezet versnijdt hij stukken spekvet tot kleine brokjes. Constantin trekt voor drie dagen de bergen in. “Mijn geiten staan boven in een schuurtje. De volgende drie dagen word ik herder. Met mijn oude viervoeter als trouwe vriend. Hij krijgt de brokken vet. Ik eet brood en geitenkaas. Van eigen makelij!”.
Om mensen zoals Constantin op een structurele manier te helpen startte ADR-Vlaanderen in 2016 het thuiszorgproject op. In samenwerking met The Open Network for community development en met steun van het Zwitsers-Roemeens samenwerkingsprogramma. Dat is een pilootproject voor het uitbouwen van sociaal-medische thuiszorg en uitleendiensten van revalidatiemateriaal in zes Roemeense dorpen.
Andere partners in het project zijn FDAAM, de Vlaamse partner van het dorp (ADR-groep), het lokale gemeentebestuur, de thuiszorgorganisatie ter plaatse, de Roemeense ziekteverzekering en seniorenorganisaties actief in Roemenië.
Om mensen zoals Constantin op een structurele manier te helpen startte ADR-Vlaanderen in 2016 het thuiszorgproject op.
In samenwerking met The Open Network for community development en met steun van het Zwitsers-RoemeensHet thuiszorgproject is een onderdeel van het “TON MasterplanRoemeense gezondheidszorg 2015-2024”.
Dit plan wil ADR-Vlaanderen verder uitvoeren door o.a.:
Hou je van een sportieve uitdaging, natuur en cultuur? Dan zijn de fietsinleefreizen naar Roemenië iets voor jou. Je maakt kennis met ADR-Vlaanderen, Roemeense partners van ADR-groepen, de Roemeense cultuur en natuur. De opbrengst van deze reizen wordt geïnvesteerd in het thuiszorgproject.
Wil je financieel steunen? Dan is elke donatie groot of klein welkom op onze rekening Fonds ‘Vrienden van ADR-Vlaanderen’ bij de Koning Boudewijnstichting. Voor giften vanaf een bedrag van 40€ op jaarbasis zal de Koning Boudewijnstichting een fiscaal attest bezorgen in februari van het jaar daarop (art.145/33 WIB). Dit attest laat bij aangifte toe in principe 45 % van de gift te recupereren.
Rekeningnummer: BE10 0000 0000 0404 / Gestructureerde mededeling: ‘018/1440/00045‘